POTRESNI PRIZORI Bili su samo 100 metara od granice, a onda su ih džihadisti sa zlim osmijehom na licu otjerali natrag u smrt

Par8197348_851661S0Više stotina očajnih Sirijaca pokušalo je prijeći na sigurno u Tursku, ali su u zadnji tren spriječeni

Veći broj Sirijaca pokušao je tijekom subote prijeći tursku granicu u bijegu od nadolazećih žestokih borbi kurdskih pešmergi s teroristima Islamske države na području oko strateški važnog sirijskog grada Tal Abyada, no samo stotinjak metara prije graničnog prijelaza, koji spomenuti grad razdvaja od turskog grada Akcakalea, presreli su ih borci ISIS-a i pod prijetnjom oružjem onemogućili im spas.

Turski su vojnici s druge strane granice samo bespomoćno promatrali potresni prizor u kojemu su unesrećeni ljudi s velikim vrećama na ramenima, među kojima je bio i veći broj djece, bili prisiljeni vratiti se odakle su došli.

Kanili su za prvu ruku skloniti se u Akcakale, do kojega vodi jedini granični prijelaz na tom području, a kroz koji je proteklih desetak dana prošlo najmanje 13.000 izbjeglica.

No, bradati džihadisti sa zlim osmijesima na licima natjerali su ih da se s prijelaza vrate u centar Tal Abyada, grada prema kojemu nadiru kurdski borci i koji bi za koji dan mogao postati poprištem prilično žestoke bitke koja se zasad vodi u njegovoj okolici. Kurdi tvrde da su već zauzeli gradić Suluk, udaljen nekoliko kilometara te da su preuzeli kontrolu nad cestom koja povezuje Tal Abyad s glavnim gradom samoproglašenog kalifata Raqqom.

Izgubi li ISIS kontrolu nad Tal Abyadom, bio bi to velik udarac za ovu terorističku skupinu koja već mjesecima sije smrt regijom. Ovaj grad džihadistima služi kao jedna od prvih postaja za nove borce iz inozemstva, a u njemu se odvija i značajan dio ilegalne trgovine naftom koju ISIS crpi i prerađuje na teritoriju pod svojom kontrolom. Zarađenim novdem financira nove vojnike i nabavlja teško naoružanje.