Published On: Sat, Sep 19th, 2015

POTRESNA DRAMA NA GRANICI: Slovenci razdvajaju obitelji, djeca vrište!

Nova velika drama odvija se na hrvatsko-slovenskoj granici, na graničnom prelazu Harmica. Slovenci su izuzetno spori u propuštanju izbjeglica, žele evidentirati baš svakoga, pa se stvorila velika nervoza.
Obitelji su, zbog davanja prednosti prolasku ženi i djeci, razdvojene pa je nastalo veliko naguravanje. Granični policajci su ih počeli puštati na kapaljku, ali stanje je napeto. Djeca vrište, žene plaču, muškarci viču.
Sve je dodatno eskaliralo u trenutku kada je televizijski snimatelj agencije AP, inače Amerikanac, sa slovenske strane prišao policijskom kordonu i probio ga kako bi ušao među izbjeglice. Policajci su ga na mjestu oborili, svladali, dvojica su legla na njega i, uz njegove glasne jauke, uhitili ga i odveli u policijske prostorije.
Ministarsvo unutarnjih poslova Hrvatske objavilo je nove brojke o izbjeglicama u Hrvatskoj.
Do 11 sati u subotu ušlo je 20.737 migranata. Priliev migranata i dalje je na području PP Tovarnik gdje se trenutno nalazi nešto više od 2500 osoba.
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović zatražila je pomoć Europske unije u rješavanju izbjegličke krize u kojoj se Hrvatska našla.
Izjavila je da Hrvatska mora biti realistična kada je riječ o vlastitim sposobnostima u situaciji u kojoj tisuće ljudi prelaze granicu bježeći od konflikata na Bliskom istoku i u Africi.
Premijer Zoran Milanović oštro se usprotivio ideji koju je u nekoliko navrata iznosila predsjednica Republike o slanju vojske na granicu.
‘To bi značilo ubijanje ljudi’, naglasio je on. /HMS/