Published On: Uto, srp 31st, 2018

POTRESENI GIBONNI ODRŽAO DIRLJIV GOVOR NA KOMEMORACIJI ZA OLIVERA, KROZ SUZE PORUČIO ‘Kapetane, sve je kako triba. Svo ovo more je samo za te…’

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je komemoracija za Olivera Dragojevića

Oliver Dragojević je svojom glazbom i ljudskim vrlinama ostavio neizbrisiv trag u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj, a bio je cijenjen i izvan granica naše Domovine, istaknuto je u utorak u splitskom HNK-u na komemoraciji u čast legendarnom glazbeniku koji je umro u nedjelju.

Komemoraciji su, uz obitelj i prijatelje, nazočili hrvatski državni čelnici – predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pjesnik Jakša Fiamengo je istaknuo kako je Oliver Dragojević bio tako velik u svojem poslu da ga nitko ne može nadmašiti.

“Ti is bio jedini, jedinstven, takav ćeš i ostati i nema toga tko te može nadmašiti u tvom poslu”, rekao je Fiamengo o Oliveru.

“Dragi prijatelju danas nam je najteži dan u životu. Mnogi su bili tvoji prijatelji u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše domovine. Teško se s tobom rastati”, istaknuo je Fiamengo na komemoraciji u Splitu, dodavši da Oliver ostaje “u našim srcima, u svakom od nas u ovom gradu, Dalmaciji i Hrvatskoj”.

Fiamengo je za Olivera također rekao kako je bio “duhovit čovjek, pun duha i takav će zauvijek ostati”.

“Ispratit ćemo te dans na tvoj posljednji put koji ćemo svi pamtiti. Pozdravljam te dragi Olivere ne samo ja nego svi koji su te poznavali i koji te nisu poznavali – svi te pozdravljamo i volimo”, naglasio je Fiamengo.

Nikša Bratoš je u ime hrvatske unije glazbenika na komemoraciji izrazio sućut Oliverovoj obitelji, prijateljima i štovateljima.

Bratoš je istaknuo kako smo od nedjelje, kada je Oliver umro, svi gubitnici bez obzira, kako se izrazio, tko smo, odakle dolazimo, kojim se poslom bavimo, kojem se Bogu molimo ili ne molimo.

“Taj dan izgubili smo onog koji nam je život činio ljepšim i smislenim, a to jest moć onih najvećih – da nas ujedine u bolu i u radosti, zadnjih dana u bolu, a prije toga desetljećima u radosti”, naglasio je Bratoš.

Istaknuo je da je Oliver bio “interpret koji je brisao glazbene podjele”, te da ne postoji skladatelj ili autor koji nije težio da Oliver otpjeva neku njegovu pjesmu, niti postoji pjevač koji nije poželio snimiti duet s Oliverom.

“Svojim djelovanjem Oliver je postao dalmatinskim spomenikom, a Split, Dalmacija i Hrvatska mogu biti ponosni na njega”, rekao je Bratoš.

Ocijenio je da je Oliver glazbenicima bio svjetionik i putokaz kojim putem krenuti i kako se može istododobno biti i najveći najskromniji, te kako se može uspjeti bez skandala.

“Bez Oliverova naslijeđa ovo podneblje bilo bi neizmjerno siromašnije. Imali smo od koga učiti – od najvećeg”, poručio je Bratoš, kojem je glas za vrijeme obraćanja više puta podrhtavao na rubu plača, prenosi Jutarnji.hr

“Kapetane, sve je kako triba”

Pjevač Zlatan Stipišić Gibonni za Olivera je rekao da je “najslavniji i najveći”.

“Oliver je rekao kako je on na svom brodu i kapetan i sluga, ja znam da je mislio na svoj brod, a svi koji smo mu prijatelji znamo da je to istina o svim drugim segmentima života, i o njegovoj muzici i kakav je bio u društvu – prvi a za sebe uvijek zadnji. Ja bi želio reći svome kapetanu da je sve kako triba i da je svo ovo more samo za tebe”, rekao je Gibonni zaplakavši na pozornici splitskog HNK-a izgovarajući te riječi.

Glazbenik Tomislav Mrduljaš je istaknuo kako je Oliver bio naš veliki glazbeni veleposlanik.

“Oliverove note prkosile su svemu lošem, to su note koje su pivale naše živote,” kazao je Mrduljaš.

Glumac splitskog HNK Trpimir Jurkić čitajući preko razglasa spomen na Olivera istaknuo je kako je otišao najveći glazbenik među pjevačima i najveći pjevač među glazbenicima.

“Otišao je iscjelitelj pjesmom, čovjek čije su se pjesme pokazale kao terapija. Ostavio je neizbrisiv trag”, istaknuo je Jurkić.

Za vrijem komemoracije mjesne su klape otpjevale nekoliko Oliverovih pjesama, a na višemetarskom video-zidu na pozornici splitskog HNK prikazno je nekoliko video snimki na kojim Oliver izvodi svoje hitove.

Komemoracija je završena višeminutnim pljeskom u čast Olivera te su nazočni zapjevali njegov bezvremenski hit “Vjeruj u ljubav”.

Na komemoraciji su, između ostalih nazočili Tereza KesovijaToni Cetinski, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, potpredsjednik Vlade i ministra obrane Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Plenković i Krstičević: Oliver je bio građanin svijeta koji je davao snagu braniteljima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak nakon komemoracije kako je Oliver Dragojević bio građanin svijeta, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je rekao kako je Oliver za vrijeme Domovinskog rata obilazio položaje branitelja i davao im snagu.

“Komemoracija je bila od srca, a Oliverovi prijatelji glazbenici, najbliži suradnici i veliki umjetnici izrazili su u svojim govorima, vjerujem, većinu onih emocija i osjećaja koje ljudi diljem Hrvatske osjećaju, to jest veliko poštovanje za Olivera koji je bio čovjek s otoka (Korčule), a živio je u Splitu i bio je građanin svijeta,” kazao je Plenković novinarima.

Po Plenkovićevim riječima Oliver je svima nama podario krasne trenutke i zato se taj “veliki gubitak” prožimao kroz govore na komemoraciji.

“Oliverov duh i činjenica da se znao rugati sa sobom i s našim kontekstom je možda i najsimpatičnije”, dodao je Plenković.

Ministar obrane Krstičević je ocijenio kako je komemoracija u čast Olivera Dragojevića bila veličanstvena i puna emocija.

“Oliver je čovjek naroda, Dalmacije, Splita i Hajduka, a meni je drago što nas je puno puta za vrijeme Domovinskog rata obilazio na položajima i davao nam snagu,” naglasio je Krstičević.

Krstičević je također istaknuo kako Hrvatska ratna mornarica (HRM) ima himnu “Mi smo hrvatski mornari,” koju pjeva Oliver.

“To je za mene velika pjesma,” rekao je Krstičević, dodavši kako mu je drago što će danas kasno poslijepodne topovnjače hrvatske ratne mornarice biti u Splitu na ispraćaju lijesa Olivera Dragojevića za kojeg je kazao da je “simbol Dalmacije.”

“Oliver je nešto posebno, u njegovim su pjesmama uvijek Dalmacija i more, a i ja sam Dalmatinac,” rekao je Krstičević. (HINA)

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x