POTPUNO DRUGA SLIKA Ove fascinantne činjenice o Drugom svjetskom ratu vjerovatno ne znate

Kada se priča o pobjedama u Drugom svjetskom ratu, o Njemačkoj se govori da je pobjeđivala zbog svoje visoke tehnologije i zbog vojske s modernom mehanizacijom
Ali to nije baš tako – bilo je i jačih od nje. Ova i još četiri činjenice rijetko kome su poznate.
1) Francuska je imala više tenkova, topova i ljudi od Njemačke kobne 1940. godine
Kada je Njemačka 10. travnja 1940. godine krenula u napad, samo je 16 od 135 divizija bilo mehanizirano, tj. imalo mehanizirani transport. Ostatak se oslanjao na konje i hod. Od saveznika samo je Francuska imala 117 divizija.
Osim toga, Francuska je imala i više topova: Njemačka jej imala 7.738 topova, a Francuzi čak više od 10.000. Većina francuskih tenkova bila je veća, jače borbene moći i imala je bolji oklop od njemačkih “Elfa”.
2) Kopnene snage nisu bile prioritet u Ujedinjenom Kraljevstvu
Britanija je još prije početka rata odlučila da će glavne snage njezine vojske biti zračne snage i mornarica. Tek poslije pada Francuske odlučili su da ojačaju i kopnene snage.
Sve do proljeća 1944. godine, prioritet oružanih snaga Britanije bilo je zrakoplovstvo. Sama Britanija izgradila je tijekom rata 132.500 zrakoplova, što je zapanjujući uspjeh imajući u vidu to da Kraljevsko ratno zrakoplovstvo ni u jednoj od bitaka nije imalo više od 750 lovaca.
3) Saveznički gubici brodova za snadbjevanje iznosili su samo jedan posto
Saveznički gubici tijekom Drugog svjetskog rata u Sjevernom Atlantiku, na Arktiku iu nacionalnim vodama iznosili su samo 1,48 posto. Ukupno je bilo 323,09 tisuće individualnih putovanja, a samo na 4786 došlo je do potonuća. Od tog broja 2.562 broda su bila britanska. Tijekom rata svakodnevno je plovilo oko 2.000 brodova.
4) Japanci su imali rakete-kamikaze
Nisu samo Nijemci imali avione na raketni pogon tijekom Drugog svjetskog rata. Poslije početnih pobjeda Japan nije mogao držati korak s tehnologijom SAD. Međutim, razvijena je “OKHA”, raketa kojom je upravljao čovjek i koja se koristila protiv savezničkih brodova. Nakon toga su kamikaze upravljale raketama.
Kada bi zrakoplov dostigao metu, ispustio bi raketu, a ona bi letjela prema brodu dok je pilot ne bi “upalio” i zaletio se brzinom većom od 800 kilometara na čas. Piloti “okhe” bili su poznati kao “jinrai Butai” (bogovi munje). Samo tri saveznička broda su potopljena.
5) Izgubljeni lovac njemačkog zrakoplovstva
Dok je “Meserschmit” razvijao “Bf-109”, konkurentska tvrtka “Henkel” također je razvijala novi zrakoplov – “He-112”. Prvi prototipi imali su slične karakteristike. Oba zrakoplova letjela su brzinom većom od 550 kilometara na čas, ali je Henkel zrakoplov imao i nevjerojatan doseg od 1200 kilometara i još neke karakteristike koje su znatno bolje čak i od Meserschmitovog zrakoplova Bf-110, koji je imao dva motora.
Ipak, Vili Messerschmitt bio je partijski čovjek, a Gering je obožavao avion “Me-110”, dok je Henkel imao i “malo” židovske krvi, pa je njegov projekt brzo odbačen.