Published On: Sri, lis 27th, 2021

POTPUNI OČAJ I KAOS: Dok poniru nakon međunarodnog fiaska Bakir i Komšić sa sobom u politički bezdan povući sve ostale bošnjačke stranke ….

I umjesto da sagledaju dokud je Bosnu i Hercegovinu dovela SDA politika Jocker Zovi, pri čemu su uvijek birali broj OHR izdajnika Daytona, lider SDA Bakir Izetbegović pokazuje da mu je stalo isključivo do bošnjačkih nacionalnih interesa te da uopće ne mari za BIH niti za probosansku politiku.

Ako je probosanska politika dijalog sa svim relevantnim političkim akterima, poštivanje Daytona i razumijevanje pozicije i Srba i Hrvata u BIH, onda je Bakir negacija te politike.

On tako govori o “probosanskim snagama” a  sve ono bosansko što je srpsko i hrvatsko a nije bošnjačko za njega nije bosansko. Sve hercegovačko što nije bošnjačko za njega nije hercegovačko.

Trenutno u Sarajevu ne umiruje ne poziva na razumijevanje i da se sagledaju greške bošnjačke politike nego udara nove emotivne ucjene.  Provodi emotivni terorizam nad Našom strankom , SDP-om , Konakovićem, spreman proglasiti ih izdajnicima ako ne pristanu na njegove ideje potiranja malobrojnijih koje želi staviti u zakonsku snagu. Neustvno naravno.

Iz sata u sat s tih ljudi koji su sve ove godine glumatali ljevičare, on skida koprenu ljevičarstva i konačno gledamo Sarajevo sastavljeno od iskrenih nacionalističkih facam, sluga samo jednog naroda, notornih Bakirovih podanika. Sarajevo postrojeno u Bakirov stajaći zdrug. Političku Handžar diviziju.

Vođa  ćaćine utopije, zatražio je gotovo imperativom od svih bošnjačkih nacionalističkih stranaka, koje u šali zove lijevima i probosanskima, a koje su desne i antibosanske, a   koje imaju zastupnike u Parlamentu BiH da izvole potpisati zajedničku izjavu o “temeljnim principima zajedničkog nastupa u procesu izborne reforme”.

Ovo nije ništa drugo nego Bakirov ultimatum kojim ubija pluralizam u Bošnjaka i sve bošnjačke stranke stavlja pod svoju kontrolu.

Nešto slično je uradio Milošević prije famoznog govora na Kosovu.

Pismo je poslano na adrese SDP-a BiH, DF-a, SBB-a, Naše stranke, PDA i NES-a.

Izetbegović im “nudi”  da zauzmu zajednički stav u pregovorima o izbornoj reformi, na temelju propalog “Travanjskog paketa”, koji predviđa izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu BiH, s tim da bi se iz Zastupničkog doma, u kojem bošnjačke stranke čine većinu, birali izaslanici Doma naroda.

Izetbegović pri tom “predlaže” ukidanje zakonodavne funkcije federalnog i Doma naroda Parlamenta BiH, koji bi ubuduće samo mogli odlučivati o vitalnom nacionalnom interesu.

Međutim ne radi se ovdje ni o “ponudi” nit o “prijedlogu”. Radi se o potezu očajnika.

A bošnjačke stranke i nemaju izbora. SDA je preopasna stranka u Sarajevu da bi bilo tko iz tih potemkin strančinca mogao odlučiti drugačije od Bakirovog imperativa.

A evo kako izgleda Bakirovo proglašenje Statementa o “rasnoj čistoći i supremaciji arijevske rase nad srpskim i hrvatskim talibanima”:

Prema prijedlogu SDA, principi izborne reforme, oko kojih Izetbegović želi okupiti sve bošnjačke stranke u suštini predstavlja model kako i klubove Hrvata u Domovima naroda popuniti “komšićima”. SDA tako predlaže tzv. “probosanskim snagama” da se suglase sa sljedećim principima:

  • Predsjedništvo Bosne i Hercegovine: Strukturu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, način izbora i nadležnosti regulirati kao što je bilo predloženo u „Travanjskom paketu“ (neizravan izbor);
  • Dom naroda Parlamentrane skupštine BiH: Strukturu, nadležnosti i način izbora delegata Doma naroda PS BiH regulirati na način predložen u „Travanjskom paketu“ (Razmatranje zakona koji se odnose na vitalni nacionalni interes u pogledu taksativno nabrojanih pitanja vitalnog nacionalnog interesa. Uvesti novi klub Ostalih.
  • Dom naroda Federacije BiH: Utvrditi nadležnost Doma naroda FBiH isključivo na pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa koja su navedena u Ustavu FBiH. Način izbora delegata u Dom naroda regulirati na isti način kao i u Domu naroda PS BiH i Vijeću naroda RS (delegati se biraju u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH);
  •  Integritet izbornog procesa: Osnažiti integritet izbornog procesa uvođenjem informacijskih tehnologija (skeneri, video-kamere, elektronska identifikacija birača) rješavanjem pitanja točnosti biračkog popisa, mehanizma imenovanja i obuke članova biračkih odbora i ostalog u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR-a
  • Nužne izmjene izbornog zakonodavstva usuglašavati uz učešće svih parlamentarnih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH u okviru već uspostavljene Interresorne radne grupe, uz pomoć članova SIP-a i medijaciju predstavnika međunarodne zajenice (EU, SAD, OSCE, OHR i Venecijanska komisija)./HMS/
guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
djuro
djuro
1 mjesec prije

Gdje su oni što pišu kme, kme, kme

Osmo
Osmo
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

,,… JEDNU VREĆU ZLATA ZA MOG BAKIRA…,, reče majka BAKIRA na filmu koji smo svi gledali.

SMRT SDA FASIZMU, SLOBODA MUSLIMANIMA.

Dido
Dido
Odgovori   djuro
1 mjesec prije

KO JE LUD NE BUDI MU DRUG.

AKO HAJRO I KONAKOVIC BUDU PRATILI SDA ZAVRSICE U SMETLISTU KAO I SDA.

SMRT SDA FASIZMU, SLOBODA MUSLIMANIMA

Fiko
Fiko
Odgovori   Dido
1 mjesec prije

BAKIR čuva svojih dvije milijarde pokradeni dolara.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Gdje nestadose sda i df botovi, potonule im unitaristicke lađe

anonimno
anonimno
1 mjesec prije

Po babinoj islamskoj deklaraciji i nista vise…Imaju toliku mrznju prema drugima da se ista u zraku moze napipati.

Tomislav pak-šu meraklija
Tomislav pak-šu meraklija
Odgovori   anonimno
1 mjesec prije

Jedino kod nas ima građanskih stranaka. Ispadaš konj iz dana u dan.

Tomislav pak-šu meraklija
Tomislav pak-šu meraklija
1 mjesec prije

Nije odavno bila bolja situacija da se uozbilje patriotske stranke, slože, i razbiju srbsko-kamenjarsko srbske pokušaje ubijanja države.

Rope
Rope
Odgovori   Tomislav pak-šu meraklija
1 mjesec prije

Sejdo na haparatima,pustio ga Bakir niz vodu,zavrsio u kanalizaciji!?

Drina je granica, i ostaje
Drina je granica, i ostaje
1 mjesec prije

Kao i Oven i Kultelijer, Palmer misli ispuniti sve želje produžnih ruku Zagreba i Beograda. Ništa nije mogao uraditi pa sad požurio rezultat imati preko naših leđa. Neće moći

Tribun
Tribun
1 mjesec prije

Prije će bit da te nabrojane stranke otpočetka nisu bile ljevičarske i liberalne, nego nešto više zakamuflirane. Bacanjem malo svjetla na njih pokazuju i svoje pravo muslimansko unitarističko lice. Dakle, sve sjeda na mjesto. Ne zove ih ni Palmer sve skupa pro bošnjačkim strankama badave. Maske su pale

Drina je granica, i ostaje
Drina je granica, i ostaje
Odgovori   Tribun
1 mjesec prije

Za tebe je je unitarizam ne željeti paradržave u državi poput rs i hb tako da … bacaj te termine nekom drugom.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ama Bakire sve je to lijepo ali gdje je u tome svemu Sejdo, njega nisi opisao da ga direktno mogu birati samo Bošnjaci…, U travanjskom paketu (otkad muslimani u BiH govore “travanj”) nigdje nema da će Sejdi opet muslemani moći dati glasove.
Zezno si svoju pudlicu o Bookire…, a hočeš da nasamariš i onog jada šmita kojeg ste masovnim atacima svih vaših kvazi struktura sludili i sad će čovjeka odbiti i na UN-u., mada ste ga skuhali i već je kao i Incko i Pederi i Švarc bez šilinga gudio u vaše diple, na vašim novcima i na vašim “djevicama”.