Published On: Sun, Mar 26th, 2017

POTPREDSJEDNIK RUSKE DUME: Ulazk Crne Gore u NATO izravna prijetnja Rusiji, mi smo tu blizu

Potpredsjednik ruske Dume Petar Tolstoj rekao je da će Rusija pomoći Srbiji, ako Crna Gora uđe u NATO, i neće je ostaviti samu.

“Ako Crna Gora uđe u NATO, a Srbija ne uđe, onda će Srbija imati određene probleme s tačke gledišta bezbjednosti. Iluzija je da je Rusija daleko od Srbije. Vrlo je blizu, kažem vam, odmah pored vas”, rekao je Tolstoj za “Politiku”.

On je naveo da je Rusija sada važan ekonomski partner Srbije i dodao da će to biti i nastavljeno.

“Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s krupnim projektima, poput plinovoda, koji treba proći i preko Balkana. Ovi projekti imaju budućnost”, izjavio je Tolstoj, dodajući da će Rusija uvijek poštovati izbor srpskog naroda ma kakav bio.

Tolstoj je rekao da nema dokaza o bilo kakvoj ruskoj invaziji na Balkan, kako tvrdi Zapad, te ocijenio da je ekonomski stisak Zapada prisutan, ali sa stalališta ideja, on je svake godine sve slabiji.

“Uobrazili su da su pobjednici u Hladnom ratu. Ako na vrijeme ne shvate da nisu pobijedili, onda će njihov poraz biti potpun”, rekao je Tolstoj.

Tolstoj je za “Sputnjik” naveo da Rusija u ulasku Crne Gore u NATO vidi izravnu vojnu prijetnju i za sebe i za svoje saveznike, te da će u tom slučaju pomagati Srbiji i neće dozvoliti unipolarno jačanje na Balkanu.

On je naveo da Rusija žali i sa izvjesnom tugom gleda na ono što se događa u Crnoj Gori, koja će, ako uđe u NATO, biti svrstana u red zemalja koje su na svojoj teritoriji rasporedile američke baze i radare proturaketne obrane /PRO/.

Tolstoj je ocijenio da povijesno prijateljstvo Rusije sa Srbijom ništa ne može razrušiti i dodao da bi veoma želio da Srbija bude dio one civilizacije koju predstavlja Rusija i da ostane bratska zemlja za Rusiju.

Što se tiče navoda da je Rusija poslala teroriste da ubiju lidera Crne Gore /Mila Đukanovića/, Tolstoj je rekao da je to “čista predstava, jeftina politička zabava za narod” i da su to uradile crnogorske vlasti da bi dobile izbore i mandat za dalje uvlačenje Crne Gore u NATO.

Petar Tolstoj je praunuk poznatog ruskog pisca Lava Tolstoja./Srna/HMS/