Published On: Ned, sij 12th, 2014

Potpredsjednik Kebo poziva Budimira da smijeni Jerku Ivankovića Lijanovića

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Kebo uputio je javni poziv predsjedniku FBiH Živku Budimiru za smjenu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.

U današnjem priopćenju Kebo podsjeća da u politici postoji ustavna i zakonska odgovornost, ali i ona moralna i principijelna.

”Na principijelnost i moral konzistentno se poziva predsjednik FBiH. Zato pozivam predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da pokaže svoj moralni kredibilitet kako bi ja osobno, ali i ostali koji se pridržavaju Ustava, zakona i procedura, političke etike i odgovornosti, mogli iznijeti svoj stav u vezi smjene ministra financija Ante Krajine i pokretanju postupka za rješenje duboke krize u Federaciji BiH izazvane ovom smjenom”, kazao je Kebo.

On je istaknuo i da je kriza neviđeno pogodila ekonomiju u Federaciji, a koju građani već počinju osjećati i plašiti se hoće li dobiti svoje, kako kaže, ionako male mirovine.

”Pozivam predsjednika FBiH Živka Budimira da spriječi dalje ekonomsko urušavanje FBiH time što će smijeniti federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Lijanovića”, akcentirao je Kebo.

”Kako predsjednik Budimir tvrdi da je postupio ustavno kod smjene ministra Krajine i smijenio ga na zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića,smatram da, u skladu sa Ustavom, a na osnovu već postojećeg zahtjeva, smijeni i ministra Lijanovića”, kazao je Kebo.

Kebo je naveo i neke od argumenata za tu odluku , a u prvom redu je istaknuo istragu koja se protiv ministra Lijanovića vodi u Tužiteljstvu BiH te slučaj Hypo banke koja je već, kako kaže, postala međunarodni skandal.

Istaknuo je i zloupotrebe položaja i neregularnosti oko isplate poticaja zbog čega su, podsjeća Kebo, poljoprivrednici zatražili njegovu smjenu, gospodarenje fondacijom Odraz i pokušaj upravljanja milijunima maraka koje su namijenjene poljoprivrednicima, kao i revizorski izvještaj o financijskom poslovanju njegovog ministarstva.

”Da ne spominjemo neplaćanje PDV-a i carina od tvrtki koje izravno ili neizravno posjeduje ministar Lijanović, a prema podacima koje je objavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH”, dodao je Kebo.

Odlukom Budimira o smjeni ministra Kajine, smatra potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, nanesene su enormne štete FBiH s tendencijom da eskaliraju i odraze se na državu, a mišljenja je da ukoliko je ne revidira i, istovremeno, dozvoli da ministar Lijanović bude dodatni faktor ekonomskog slabljenja Federacije, nije isključeno da se u Parlamentu FBiH može formirati Ustavom propisana većina za pokretanje smjene predsjednika FBiH.

”Ukoliko se predsjednik FBiH ogluši na ovaj poziv to će otvoriti novu dimenziju upitnosti njegovih odluka i spektar pitanja da li je principijelan, radi li za interese građana i, na koncu, da li je odluku o smjeni ministra Krajine donio on ili ministar Jerko Lijanović i zašto”, zaključio je Kebo.