Potpredsjednik bh.entiteta RS Salkić sazvao sastanak povodom obilježavanja neustavnog ‘Dana RS-a’

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić zakazao je za sutra sastanak s poslanicima iz Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a i bošnjačkim delegatima u Vijeću naroda RS-a na kojem će zauzeti stav o nastavku obilježavanja neustavnog i diskriminirajućeg “Dana RS-a”.

Sastanak će biti održan u Banjoj Luci, a izjave za novinare su predviđene u 13.30 sati.

Srpski zvaničnici u RS-u već za sutra su najavili određene aktivnosti u okviru obilježavanja “Dana RS-a”, a 9. januara bit će organiziran i defile glavnom banjalučkom ulicom i akademija.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina” (SDA, SBiH, HSP), 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o “Danu RS-a”, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao “Dan RS-a”.

Vlada RS-a je tada predložila Zakon o “Danu RS-a”, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i “Dan RS-a”.

Ustavni sud BiH je 26. novembra 2015. godine utvrdio da je neustavan 9. januar kao “Dan RS-a”, a Komisija za provođenje referenduma je 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje i zatim poništio rezultate izjašnjavanja građana.

more recommended stories