Published On: Pon, stu 2nd, 2015

POTPORA IDEJI Ujediniti izbore u BiH, ali od 2018. godine

Bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva Vehid Šehić izjavio je kako opće i lokalne izbore u BiH treba ujediniti, ali od 2018. godine, do kada bi mogle biti završene potrebne izmjene izbornog zakonodavstva.
Šehić smatra kako lokalni izbori trebaju biti održani iduće godine, ali da mandat onih koji budu izabrani bude ograničen na dvije godine.
– Stalna predizborna kampanja, koja je isključivo bazirana na ugroženosti naroda koji žive u BiH, udaljava nas od onoga što predstavlja kvalitet života – rekao je Šehić za “Glas Srpske”.
On je istaknuo kako izbori trebaju biit ujedinjeni 2018. godine, jer bi natjerali donositelje odluka, u prvom redu zastupnike i izaslanike u parlamentu BiH i članove interresorne radne grupe, da intenziviraju rad na izmjenama izbornog zakonodavstva.
– Plašim se da ćemo, ako to ponovo bude odgođeno, ući u 2017. godinu, kada na dnevni red stižu osjetljiva pitanja koja treba riješiti poput slučaja `Sejdić i Finci` i odluke Ustavnog suda o Mostaru, a koja zahtijevaju i političku volju i konsenzus – naveo je Šehić.
Šehić je dodao kako na općim izborima postoje četiri vrste glasačkih listića, tako da nema razloga da dodatna dva listića izazovu zbunjenost kod birača.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare