Published On: Tue, Sep 12th, 2017

POTPISIVANJE PETICIJE Sarajlije vape za vodom, računi “uredno” dolaze

“Skupština ima ovlasti da riješi ovaj problem. Može proglasiti vanredno stanje, mobilisati opremu, ljude i sredstva… Ovo je najbogatija lokalna zajednica i da ima političke volje ovaj problem bi davno bio riješen”, kaže Anes Podić, iz Udruženja “Eko-akcija”.

Građanima Sarajeva dosadile su svakodnevne redukcije i zbog toga potpisuju peticiju kako bi se napokon riješilo vodosnabdijevanje, a time i njihovim mukama došao kraj. Građani, kako kažu, vape za vodom i još su više ogorčeni jer su iz Županijskog poduzeća “Vodovod i kanalizacija”, koje vodom snabdijeva Županiju Sarajevo, počeli i nedjeljom da zavrću slavine, pišu Nezavisne novine.

Građani ističu i da je voda, kada dođe na nekoliko sati, vrlo često narančaste boje. Iz “Vodovoda i kanalizacije” kažu da je voda takve boje zbog popravki koje se vrše, odnosno da od zemlje voda bude smeđe-narančasta. Poručuju iz te firme da građani moraju samo da puste vodu da teče kako bi se iščistila.

Da agonija Sarajlila bude još i veća pridonose računi za vodu posljednjih mjeseci, koji su, prema riječima građana, veoma visoki, pa tako neki za mjesečnu potrošnju plaćaju i do 80 KM. Veliki broj građana na društvenim mrežama negoduje zbog visokih računa, tvrdeći da je voda preskupa i da im je nelogično što je zatvaraju.

Građani će u tijeku ovog tjedna potpisivati peticiju, koja će biti dostavljena zastupnicima Skupštine Županije Sarajevo. U njoj traže da se sazove hitna sjednica Skupštine, na kojoj treba da se riješi problem vodosnabdijevanja.

“Skupština ima ovlasti da riješi ovaj problem. Može proglasiti vanredno stanje, mobilisati opremu, ljude i sredstva… Ovo je najbogatija lokalna zajednica i da ima političke volje ovaj problem bi davno bio riješen”, kaže Anes Podić, iz Udruženja “Eko-akcija”, koje je organizator jedne od peticija.

Tvrdi da redukcije nisu posljedica suše, jer su one bile i gore 2000. i 2003. godine, te da je, po njegovom mišljenju, osnovni razlog neulaganje u infrastrukturu. U međuvremenu više tisuća građana već je potpisalo peticiju koju provodi Udruženje građana “Kap”.

U toj peticiji građani pristaju i žele podnijeti tužbu protiv “Vodovoda i kanalizacije” i Vlade Županije Sarajevo, a zbog konstantnih noćnih i dnevnih redukcija u cijelome gradu. S druge strane, većina zastupnika u Skupštini ŽS mišljenja je da nije “pet do dvanaest”, nego “dvanaest i pet” i da treba sve snage mobilizirati da se riješi ovaj problem.

Zvonko Marić, poslanik SBB-a u Skupštini ŽS, tvrdi da je 320 izvorišta na Vrelu Bosne zagađeno, te da voda jeste bakteriološki ispravna, ali da nitko ne govori o problemima metala u njoj. “Od velike količine hlora koji se stavlja u vodu logično je da uginu svi živi organizmi, ali isto tako znate li koliko je hlor kancerogen.

Tražio sam već nekoliko puta posebnu sjednicu Skupštine o vodosnabdijevanju, ali, nažalost, nije bilo sluha. Izvještaj o radu ovog poduzeća je pao u Skupštini, ali ni to neće riješiti problem. Podržat ću svaku akciju građana”, kaže Marić.

Njegov kolega iz SDA Mirza Čelik ističe da će ova stranka tražiti hitnu sjednicu Skupštine sa samo jednom točkom dnevnog reda, a to je vodosnabdijevanje. “Nije točno da u Sarajevu nema vode, ima je dovoljno. Tražit ćemo smjenu Nadzornog odbora i Uprave ‘Vodovoda i kanalizacije’. Nisu ništa uradili, a Vlada ŽS im je na raspolaganje stavila kompletnu Civilnu zaštitu, sa svim resursima, kako bi se što prije otklanjali kvarovi”, kazao je Čelik.