Published On: Pet, tra 29th, 2022

Potpiši peticiju za povećanje novčanih potpora za novorođenu djecu

HRS Široki Brijeg pokrenuo je peticiju kako bi svi građani svojim potpisom utjecali na političare u Širokom Brijegu kako bi izmjenama pomogli majkama i bar donekle pozitivno utjecali na demografski oporavak Hercegovine.

Naime, ”na 14. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega pokrenuli smo inicijativu za izmjenu Odluke o pravu na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete na području Grada Širokog Brijega, da se majkama rodiljama s dosadašnjih 500 KM, za svako novorođeno dijete osigura 1.000 KM, za svako drugo novorođeno dijete 2.000 KM te za svako sljedeće po 3.000 KM”, priopćeno je iz HRS-a.

Smatraju kako Široki Brijeg treba biti ogledni primjer svim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju demografska politika s čime se trenutno ne može pohvaliti, pa su samim time i pokrenuli online peticiju koju možete potpisati na ovom linku.

”Kako pozitivne primjere u koje se političari Širokog Brijega ugledati navodno znatno siromašnije općine koje su prepoznale važnost rađanja novoga života i poticanja mladih obitelji na potomstvo.

Tako primjerice, u Grudama za prvo rođeno dijete roditelji dobivaju jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 500 KM, za drugo dijete iznos od 1.500 KM, za rođenje trećeg i svakog slijedećeg djeteta iznos od 3.000 KM.

U Tomislavgradu rodilje primaju iznos od 800 KM kao i u Neumu, s time da općina Neum svojim rodiljama za četvrto dijete isplaćuje 1.200 KM.

Općina Ravno, koja ima višestruko manji proračun od Grada Širokog Brijega, pokazuje pravi primjer kako jedna lokalna uprava treba postaviti prioritete. U Ravnom za svako prvo i drugo dijete rodiljama se isplaćuje 1.000 KM, za treće dijete 2. 000 KM, za četvrto 3.000 KM, dok za peto 5.000 KM te za šesto 8. 000 KM.

Proračun Grada Širokog Brijega za 2018. godinu, kada se izglasala Odluka o pravu na jednokratnu novčanu potporu u iznosu od 500 KM, iznosio je 11. 245,900 KM. Proračun za 2022. godinu iznosi 15. 622,700 KM, premda je razlika nešto veća od 4. 000,000 KM, naknade za jednokratne novčane potpore majkama ostale su na istoj razini, što je poražavajuće”, zaključili su u priopćenju iz HRS Široki Brijeg.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
22 dana prije

U Njemackoj imaju 220€ po ditetu misecno i cak ocevi pravo na roditeljsko placeno odsustvo.Imaju bas sve benificije.ali dice nejma.Dok u Palestini nisu sigurni oce li imat sutra sta za rucak ali su ulice pune dicije graje.Nisam protiv mjera za poticanje radjanja dice ali ljudi moji sto se ne zapitamo di smo to mi dosli i sta ocemo.Zasto ne poticemo rasprave o tom?Zar je moguce da jedna drzava ciji vojni proracun iznosi desetinu americkog citav svit drzi u pat poziciji i igra se sa njim ko macka sa misom dok mi pravimo sistem u kom cemo dicu radjat samo ako nam plate.Ma nesto tu na veliko ne stima.