Published On: Tue, Apr 10th, 2012

Poticajima kupljeni glasovi: Đe si bolan tužiteljstvo?

SARAJEVO – Po nalogu federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerke Ivankovića Lijanovića, u prošloj godini je 1.200 korisnika dobilo jednokratnu novčanu potporu, koja je u prosjeku iznosila po 800 KM. Budući da je među dobitnicima jednokratne pomoći najviše pet posto poljoprivrednika koji imaju uredno registrirana gazdinstva, dok je ostatak podijeljen članovima i simpatizerima Narodne stranke Radom za boljitak i njihovim koalicijskim partnerima, sve upućuje da je ministar Lijanović blizu milijun maraka potrošio za kupovinu glasova, piše Slobodna Bosna.

 

Vraćanje novca

Tjednik piše kako se uveliko se nagađa da je od 800 KM jednokratne potpore “poljoprivrednicima“, korisnicima pomoći isplaćeno svega 200 KM, a da su ostatak novca odmah morali vratiti.

– Popise je pravio Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH, i jedan od najvažnijih ministrovih operativaca. Ljudi su morali potpisati da su primili 800 KM, a zapravo su dobili po 200 KM. Sto maraka im je isplaćeno jer su im Lijanovići ostali dužni za glas na prošlim izborima, a 100 KM su dobili da za njih glasuju na sljedećim općinskim izborima, potvrdio je Slobodnoj Bosni bivši aktivist Narodne stranke Radom za boljitak u Srednjoj Bosni, zamolivši da ostane neimenovan.

Pola milijuna za prikupljanje podataka?!

Istodobno je Miri Pejiću, kojeg tjednik naziva dugogodišnjim neslužbenim glasnogovornikom braće Lijanović, koji je i aktualni vijećnik njihove stranke u Općinskom vijeću Grude, iz programa poticaja za 2011. isplaćeno pola milijuna maraka. Pejićevo Udruženje poljoprivrednika u BiH, preko kojeg Lijanovići, nedvojbeno, izvlače novac iz federalnog proračuna, tako je dobilo 250.000 KM za “prikupljanje poda taka o realizaciji novčanih podrški u Federaciji BiH“, ma što to značilo?!, piše tjednik.

Prema podacima iz izvješća o odobrenim transferima za poljoprivredu u prošloj je godini za ruralni razvoj isplaćeno simboličnih 258.000 KM, dok je, primjerice, za financiranje aktivnosti i organiziranja poljoprivrednih udruženja izdvojeno gotovo sto tisuća KM više.

Slobodna Bosna piše kako Program poticaja za 2012. potvrđuje da će izdvajanja za poljoprivrednu proizvodnju ostati ista kao i u prošloj godini, iako Lijanović na raspolaganju ima 24 milijuna KM više.

Lijanović obećao vratiti novac

Tako je za poljoprivrednu proizvodnju, kao i ranijih godina, planirano oko 35 milijuna KM, ali su ostali izdaci, dakako bez preciznih kriterija, značajno uvećani. Između ostalih, federalno Ministarstvo poljoprivrede je za pomoć povratnicima u Republiku Srpsku izdvojilo deset milijuna KM, što je u suprotnosti s važećim zakonima koji jasno propisuju da poticaje mogu dobiti samo poljoprivrednici koji imaju registrirana gazdinstva u Federaciji BiH.

S druge strane, ministar Lijanović je u izjavi za portal Bitno rekao kako će sve poticaje iz Središnje Bosne provjeriti i da će, ukoliko se pronađu nepravilnosti, novac vratiti.

No, Slobodna Bosna piše kako istraga o raspodjeli proračunskih sredstava navodnim poljoprivrednicima nikako nije posao za lokalne vlasti, nego za Federalnu upravu za inspekcijske poslove pri kojoj djeluje i poljoprivredna inspekcija, ali i za nadležna tužiteljstva, budući da su poticaji na jednako netransparentan način i prema krajnje upitnim kriterijima dijeljeni u cijeloj Federaciji BiH.