Published On: Čet, sij 24th, 2013

Poticaj macht frei!

SARAJEVO – Jedini kriminalac u BIH koji nikada neće biti procesuiran, budući da je pod direktnom protekcijom OHR-a i stranih ambasada u BIH,  Jerko Ivanković Lijanović danas se sastao u Sarajevu s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača iz FbiH.
Kako je priopćeno iz kriminalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva razgovarano je o programu poticaja za tekuću godinu, s naglaskom na ovčarstvo i kozarstvo.
– Danas sam s poljoprivrednim proizvođačima iz FBiH razgovarao o ovčarstvu i kozarstvu, koje ima komparativnu prednost u odnosu na druge proizvodnje, jer nemamo nelojalnu konkurenciju koja dolazi iz Europske unije, rekao je Lijanović.
Naprotiv, tržištu EU nedostaju proizvodi od ovaca i koza. Međutim, ne možemo izvoziti naše proizvode na tržište EU, jer BiH nije stvorila uvjete na osnovu kojih bismo taj izvoz mogli ostvariti, navodi se iz ministarstva.
Dodaju kako zbog toga naši proizvođači imaju velike štete, jer po mnogo manjim cijenama prodaju svoje proizvode u Bosni i Hercegovini nego što bi se isti proizvodi mogli izvesti na tržište EU.
– Usuglasili smo se danas da je povećanje poticaja za osnovno stado s 20 KM na 40 KM vrlo važno za naše proizvođače, jer će to stvoriti pretpostavke da se njihove proizvodnje održe, a da zajedno dugoročno radimo da se osigura izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, kako bi se naši vrhunski proizvodi, meso i mlijeko od ovaca i koza, mogli prodavati na tržištu u EU po znatno višim cijenama, rekao je Lijanović.
Na taj način bi bila osigurani perspektiva i razvoj ove proizvodnje, dodao je.
– Naš program predviđa da svi poljoprivredni proizvođači koji ispunjavaju kriterije i imaju osnovna stada, mogu ostvariti poticaje, bez obzira koliko će to novaca biti, rekao je Ivanković Lijanović.
Ministar očekuje da Vlada FBiH neće osporavati prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za navedeno povećanje od 100 posto i poziva Vladu da program poticaja usvoji što prije, kako bi mogli biti isplaćeni poticaji iz prošle godine, koji nisu ušli u Program poticaja za 2012. zbog smanjenja od deset milijuna KM u stavci ”Poticaji za poljoprivredu”, što je “odlučila parlamentarna većina”.