Published On: Čet, sij 7th, 2021

POSVETIO LITURGIJU TEK UMRLOJ MAJCI: Svaka majka koja nosi svoje dijete u naručju ili u srcu kad je daleko od nje nalikuje Majci Božjoj

Episkop diseldorfski i cijele Nemačke Grigorije Durić doznao je jučer, dok je služio liturgiju povodom obilježavanja Božića, da je preminula njegova majka Savka. Nakon ove vijesti biskup Grigorije završio je liturgiju emotivnom propovijedi o Majci Božjoj koju je posvetio svim majkama i njihovoj djeci.

Govoreći o značaju Božića i Kristove ikone s Majkom Božjom, vladika Grigorije je istaknuo da se sve može svesti na sliku Majke Božje koja u naručju drži Sina Božjeg.

„Kad bismo sve sveli na jednu rečenicu i jednu misao i sliku, bila bi to slika Majke Božje koja u naručju drži Sina Božjega. To jedinstvo koje se dogodilo u zagrljaju te žene i tog djeteta, koje je zapravo Bog, i on je za nas postao čovjekom … To je ono što spašava svijet “, istaknuo je vladika Grigorije u svojoj propovijedi.

“To danas slavimo, braćo i sestre. Bez toga nema spasa. A što se još krije u tom zagrljaju? Neizreciva ljubav vreba. Krije privrženost i iskren odnos. Otkriva se žrtvena ljubav. To je ono što nam, braćo i sestre, otkriva ta ikona i ono što nam taj praznik otkriva.

Svaka majka koja nosi svoje dijete, bilo u maternici, bilo u rukama ili u srcu kad je daleko od nje, uči ili nalikuje Majci Božjoj.

Zato je na današnji dan kada se svi sjećamo Krista, dobro sjetiti se Majke Božje i kakva je njezina uloga u našem spasenju. Što je i koliko je važna propovijed te čudesne slike gdje žena u naručju drži Sina Božjega “, rekao je vladika Grigorije kroz suze.

Poslušajte cjelovitu propovijed biskupa Grgura.