Published On: Pet, svi 17th, 2013

Američki senator hrvatskog porijekla traži posebnog izaslanika za Balkan

MOSTAR – Nacionalna federacija američkih Hrvata kulturna zaklada (NFCACF) poduprla je u četvrtak rezoluciju koju je vanjskopolitičkom odboru američkog Senata uputio senator Mark Begich u kojoj traži da predsjednik Barack Obama imenuje posebnog izaslanika za Balkan koji bi se na poseban način bavio BiH, priopćeno je iz NFCACF.
Američki senator hrvatskog podrijetla Mark Begich podnio je početkom svibnja senatskom Odboru za vanjsku politiku rezoluciju kojom se traži imenovanje posebnog američkog izaslanika za Balkan, prije svega usmjerenog na procjenu uspješnosti provedbe Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini u kojoj je navedeno da su Hrvati najmalobrojnija i najranjivija skupina te da se buduće reforme ne smiju provoditi na njihovu štetu.
U rezoluciji se predlaže imenovanje ‘posebnog predsjedničkog izaslanika za Balkan koji bi procijenio uspješnost i manjkavosti provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini koji bi predstavio političke preporuke i izvijestio Kongres u okviru jedne godine’.
Senator Begich je, prema priopćenju NFCACF-a koje je dostavljeno i medijima u BiH, istaknuo kako Sjedinjene Države moraju ponovno povratiti utjecaj na Balkanu, napose u BiH, kako bi se Daytonski sporazum mogao smatrati uspješnim, a zemlja reformirati kako bi se mogla približiti EU i NATO-u.
“Sjedinjene Države bi trebale i dalje imati vitalnu ulogu u regiji, a cilj ove rezolucije je očuvati američki fokus na zbivanja u jednom od ključnih dijelova svijeta po naše interese. Nastavit ću raditi na ovoj rezoluciji tražeći supredlagače unutar Senata, te ću raditi s kolegama iz Zastupničkog doma da usvoje rezoluciju kojom se osigurava izravna politika Obamine administracije u regiji”, rekao je senator Begich.
Pri tome je posebno značajnim ocijenio provedbu presude Sejdić-Finci, ali i popravljanje pozicije Hrvata ‘koji su demografski najmanji od tri konstitutivna naroda te spriječiti dalje slabljenje njihove pozicije’. Upozoreno je da je broj Hrvata iz BiH opao s prijeratnih 820.000 na današnjih 460.000 (prema podacima Katoličke crkve u BiH), što nije prihvatljivo da se ovaj negativni demografski trend reflektira na smanjenje ustavnih prava Hrvata u BiH, jer takva situacija izravno uzrokuje političku i administrativnu nefunkcionalnost zemlje.
Rezoluciju je snažno poduprla NFCACF, a njezin predsjednik najavio je nastavak potpore Hrvatima u BiH.
“Nikada nećemo zaboraviti naše sunarodnjake Hrvate u BiH dok ne postignu jednakopravnost. Nikada!”, rekao je predsjednik NFCACF Bill Vergot kako ga citiraju u priopćenju.
Dodaje se da će ovo udruženje nastaviti snažno lobirati za interese Hrvata u BiH.