Published On: Uto, kol 16th, 2022

POSUŠJE: Uređen okoliš arheološkog nalazišta Gradina na Gracu

Općina Posušje je uspješno realizirala projekt „Uređenje okoliša oko arheološkog nalazišta “Gradina”“ na Gracu smješteno na izdvojenom platou stotinjak metara sjeveroistočno od župne crkve sv. Franje Asiškog. Tim povodom, načelnik Ante Begić susreo se u sali za sastanke s arheolozima, doc. dr.sc Tinom Tomasom i dr.sc Mirkom Rašićem sa Sveučilišta u Mostaru.

Aktivnosti uređenja, koje su se odvijale uz financijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i športa i stručni angažman navedenog sveučilišta, rađene su kroz 3 faze: dokumentiranje stanja i stupnja očuvanosti nalazišta, čišćenje glavnog platoa nalazišta i dokumentiranje stanja nalazišta nakon čišćenja.

Svi provedeni postupci arheološke dijagnostike i terenskog pregleda, znatno su obogatili dosadašnji činjenični fundus podataka o nalazištu “Gradina”, a prikupljeni podatci svakako pridonose kreiranju uzoraka predviđanja i stvaranju određenih (preliminarnih) zaključaka.

Što se tiče pokretne arheološke građe, njena najveća koncentracija nalazi se na centralnom dijelu , a radi se mahom o ulomcima antičkog rimskog crijepa i ulomcima zrnatog vapnenca s tragovima obrade. Također, važno je napomenuti kako je veći dio istočnog i sjeveroistočnog ruba sonde markiran s većim površinama matične stijene (živca), koja se očigledno na tom dijelu nalazišta podiže i predstavlja dominantnu geološku podlogu.

Na Gracu će se nastaviti istraživanja, kroz fazu arheoloških iskopavanja čime će se doznati više o ovom lokalitetu. Inače, gradine su se gradile su se od ranobrončanog, preko željeznog doba i u doba rimske vladavine, a imale su ulogu stvaranja položaja s kojega se prostire širi pregled terena.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Rekonstruirati . Obnoviti. Onda će to biti posao. Pogledajte šta rade u Stonu i Dubrovniku, u Šibeniku….