POSUŠJE: U najbrojniju školu u BiH kreće 1220 školaraca

Ovog ponedjeljka učenici diljem BiH sjest će u svoje školske klupe. Tijekom ljeta, u većini škola nije se mirovalo. Uređivali su se objekti, dvorišta, dvorane, učionice… sve kako bi djeca spremno dočekala početak nove školske godine.

Ekipa Večernjeg lista posjetila je središnju osnovnu školu u Posušju, onu Ivana Mažuranića, najbrojniju u BiH. Pred početak nove školske 2017/2018. i u ovoj školi uređuje se i radi, a sve kako bi nastava krenula bez ikakvih teškoća.

– Ono što mnoge zanima jest broj osnovaca u novoj školskoj 2017/2018. godini pa što se tiče te statistike, u središnju školu kreće 1220 školaraca devetogodišnjeg obrazovanja. U područnoj školi Batin nešto je manje učenika – 24, kao i u Vinjanima – 39. U područnoj školi Čitluk broj osnovaca je uglavnom stabilan, a njih je ukupno 50. No, mala škola u brdskom Tribistovu je sve malobrojnija. Lani ih je bilo četvero, a u novoj školskoj godini samo dvoje. To je raseljeni kraj, kao i neka druga posuška sela gdje je broj osnovaca u padu pa se male škole i zatvaraju – Zaušje, Zavelim i Podbila, naglasio je ravnatelj Širić. Prema pedagoškim standardima, posuška gradska škola se treba dijeliti zbog ogromnog broja učenika, na čemu se već radi. Gradi se nova škola koja nosi ime posuškog velikana fra Petra Bakule. Pristiglo je i 500 tisuća kuna pomoći Vlade RH za radove na fasadi. Nastavit će se s projektima i natječajima kako bi se zgrada podno Posušja što prije dovršila i stvorili pravi uvjeti za posuške osnovnoškolce. Ravnatelj Širić je na kraju istaknuo kako se mnogo toga vrijednoga uradilo u školi i oko škole te da je zadovoljan postavljanjem i nadzorne kamere i svega drugoga važnog za sigurnost djece. Posebno je istaknuo kako svi zajedno u pomalo teškim uvjetima ostvaruju zapažene rezultate u nastavi sa 135 zaposlenih, ali i na brojnim natjecanjima, što “krasi” školu tisućama priznanja, zahvalnica i pehara./HMS/