Published On: Pon, stu 28th, 2022

Posušje nema milijun maraka: Kako sanirati štetu na Blidinju?

Na više od milijun maraka procijenjena je šteta od požara koji je 14 dana bjesnio na planini Čvrsnica u Parku prirode Blidinje. Ogromna je šteta nanesena tamošnjoj flori, ali i fauni jer je planinski masiv Čvrsnice stanište i endemskh vrsta biljnog i životinjskog svijeta, uz ostalo i bjelokorog bora munike.

Općina Posušje neće moći sama sanirati štetu i potrebna joj je pomoć viših razina, prenosi Federalna televizija.

Vatra je 14 dana gutala sve pred sobom uništavajući pluća ovoga dijela Hercegovine. Nakon što ga je ugasila kiša valja krenuti u sanaciju.

„Najviše je nastradala šuma, nisko raslinje. Radi se o Parku prirode Blidinje i ta šuma je bitna ljudima i turistima. Nakon usvajanja elaborata i dobivanja većeg dijela sredstava, vjerojatno ćemo krenuti u pošumljavanje“, kaže načelnik Općine Posušje Ante Begić (HDZ BiH).

Nema milijun maraka

Općina Posušje nema milijun maraka za saniranje štete. Njihove oči sada su uprte u Federalnu upravu civilne zaštite, ali i Vlade ZHK-a i HNK-a.

„Za saniranje posljedica požara na Blidinju naša Uprava za civilnu zaštitu iz svojih sredstava prikupljenih za tu namjenu izdvojila je 40 000 maraka. Isto toliko smo mi iz proračunskih sredstava izdvojili i bilo je tu još nabavke opreme“, navodi predsjednik Vlade ZHK-a Zdenko Ćosić (HDZ BiH).

No, to je samo kap u moru potrebnih sredstava koje ne mogu podmiriti niti troškove goriva koje je Općina plaćala za helikopter Oružanih snaga BiH i kanader Republike Hrvatske. Stotinu tisuća maraka iz proračuna je otišlo samo na račune. Pomoć očekuju i posuški vatrogasci koji, čini se, dijele sudbinu kolega diljem zemlje.

Ispod svakog standarda

„Općina Posušje je 460 kvadratnih kilometara površine, a samo je 6 vatrogasaca. To nije minimum standarda, to je ispod svakog standarda. Opreme ima nešto, ali vozni park je starije godište, uvijek se kvari, nikad nisi siguran“, ističe Mario Čutura, zapovjednik PVP-a Posušje.

Ipak, bez njih 6, ali i brojnih vatrogasaca iz susjednih općina i gradova, pripadnika gorskih službi spašavanja, volontera – šteta na Blidinju bila bi još veća. Brojni požari diljem Hercegovine ponovno su aktualizirali žurnu potrebu nabavke letjelica

„U budućnosti ako se ikako može, a ovim putem apeliram na vlasti s viših razina, da iznađu nekakva sredstva koja bi bila dovoljna za kupnju barem jednog ili dva air traktora koji bi u samom početnom izbijanju bili nama od velike važnosti“, poručuje Begić.

Brzo djelovanje air traktora u vlasništvu BiH, kaže načelnik, ugasilo bi požar na vrhu masiva vrlo brzo. Ovako je bjesnio 14 dana budući da je gasiteljima trebalo i više od 3 sata da se probiju do požarišta.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Daćemo vam mi iz budžeta, sirotinjo kattollibanska, kao što vam dajemo za autocestu i aerodrom koji opet ne možete pokrenuti… Nemaju milion KM 🤦‍♂️

Tmujo
Tmujo
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Pa seka i bakir sve pokrali. Možeš dat samo guzicu

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
2 mjeseci prije

Imaju ,imaju…no su slađi proračunski novci ,svoje troše u privatne svrhe..Hercegovci nisu plaćali poreze ni Mariji Terezi ,ni Karađorđeviću,ni Paveliću ni Titeku a ni Tuđmanu…ne misliš valjda da će plaćati Sarajevu..pošaljite i mirna Bosna…😀

Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Hercegovina - Rizvanbegovića Donbas
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
2 mjeseci prije

Da ali sada imamo županije i važi princip raspodjele PDV-a po principu uplate. Možeš ti zavrnuti porez, ali ga zavrćeš županiji – zadnjoj nadi u treći entitet.

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
2 mjeseci prije

Nije lako biti drugi iza Hercegovca !!!

drZlikovac
drZlikovac
Šta ti kažeš na ovo?  nisam kriv
1 mjesec prije

Mislim ,nisi razumio kao i obično…u ne plaćanju poreza vas podržajem ..kad su I.s.usa Farizeji želili navući na tanak led pitajući ga šta savjetuje,plaćati porez Rimu ili ne on je istima rekao: “ dajte caru carevo a Bogu Božije “….ja osobno smatram da nema većeg cara od mene samoga..i nemam ti ja problem sa Hercegovcima,više sam ih zaposlio i pomogao nego što si ti možeš i zamisliti…ali isto tako nemam problem ni sa m.u.slimani…razlika je u tome što su Hercegovci materijalisti i ne prezaju iskoristiti situaciju bez obzira tko bio u pitanju…m.u.slikani me nikad nisu iznevjerili i virova ili ne uvik mi čuvaju leđa…iako većina zna da sam nacionalista istodobno znaju da nisam vjerski šovinista ,osjete to,…a vole me i Sanđžaklije i Bosanci i Šiptari…onda me Hercegovci (ne samo)iza leđa blate i govore usstassa ,vaki naki …a ovi me onda još više vole…onda se ovi čude zašto vole usstassu…i tako ukrug😀

nisam kriv
nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Usraša , Ti nisi razumio drugi si iza Hercegovca !

Brcak 215
Brcak 215
Šta ti kažeš na ovo?  drZlikovac
1 mjesec prije

Naravno da ne placate porez,pidokatolicka stoko

Jozo BRAVAR
Jozo BRAVAR
Šta ti kažeš na ovo?  Brcak 215
1 mjesec prije

Nema naviku SKUTOR plaćati ,genetski kod,šta će kad mu je koza sve…nije ima ni gaca dok ne opljačkan u U..Z…P… u agresiji Hrvatske..