Published On: Ned, ožu 24th, 2013

Poštovani ali nevoljeni Nijemci

„Tako nas vidi svijet“, naslov je nove knjige njemačke novinarke i dopisnice Hanni Hüsch. Ona ovdje navodi svoja iskustva percepcije Nijemaca u svijetu koja najčeće nije pozitivna.

Predominantni, nestrpljivi, uvijek sve znaju bolje, bezosjećajni i egocentrični – ovo su samo neki od pridjeva koji se trenutno često mogu čuti o Nijemcima u zemljama kao što su Grčka, Italija, Španjolska. Ovakva negativna slika nije rijetka niti u drugim krajevima svijeta. Tako barem tvrdi njemačka novinarka Hanni Hüsch u svojoj ovih dana objavljenoj knjizi „Tako nas vidi svijet“. Njezini navodi osnovani su na njezinim osobnim iskustvima i razgovorima s kolegama i tzv. „običnim“ ljudima koje je stekla i vodila tijekom dugog niza godina. „Nas poštuju ali nas ne vole“, kaže dopisnica ARD-a u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, ova ne toliko pozitivna slika nema prema njezinom mišljenju, nekog posebnog utjecaja – poštovanje i divljenje ipak stoje na prvom mjestu.

Njemački političari jasnije no prije moraju reći što misle
Njemački političari jasnije no prije moraju reći što misle

Konačno moraju reći što misle
Naime, usprkos svim kritikama, Nijemci i danas u većini zemalja vrijede kao marljivi, disciplinirani, dobro organizirani i učinkoviti. Čak i u zemljama kao Italija i Grčka u kojima se u posljednje vrijeme na prosvjedima gotovo uvijek može vidjeti slika Angele Merkel u nacističkoj uniformi, ovakva slika Nijemaca još uvijek stoji. „Grci poštuju Nijemce i njihove vrline, a upravo u zadnje vrijeme se sve češće mogu čuti pomirljivi tonovi. Grci su naime u međuvremenu shvatili da im Nijemci u krizi žele pomoći“, kaže novinar Jannis Papadimitrou.
S njime se slažu i mnogi drugi novinari. Naime, dok je Njemačka dugo vremena vrijedila kao distancirana, siva i pomalo blijeda, barem na međunarodnoj političkoj sceni, to se od pojave krize doista uvelike promijenilo. Njemački su političari sada prisiljeni jasnije iznositi svoja stajališta, a samim time je izvana vidljiviji i jasniji njihov profil. To ih prema mišljenju mnogih, čini ne samo transparentnijim već i atraktivnijim.
Diferencirana slika u Turskoj

 Nijemci
Ono što je također zanimljivo je da Nijemci vrlo često pojma nemaju koliko u inozemstvu zapravo često izazivaju divljenje i poštovanje. Samim time, u zemljama u kojima se Nijemcima posebno dive je razočarenje veliko ukoliko im „Nijemci ne vrate istom mjerom“. Primjerice, u Kini većina Njemačku drži za zemlju velikih filozofa, glazbenika i znanstvenika. „No, problem je u tome što Nijemci u pravilu nisu internacionalno orijentirani. Na primjer, budući da su toliko usmjereni prema čvrstim zakonima i pravilima, često im promakne mnogo toga kod drugih. A to je šteta“, kaže Erning Zhu, novinar kineske redakcije Deutsche Welle.

Što se tiče Turske, ovdje je slika Njemačke pomalo diferencirijanija. Obzirom na veliki broj Turaka koji žive u Njemačkoj, ovdje postoji jedan pozitivan i prijateljski odnos. Međutim, odnos prema njemačkim političarima je uvelike drugačiji. S jedne strane zbog ubojstva nad Turcima od strane njemačke neonacističke radikalne scene ali i zbog činjenice da njemački političari ne pružaju podršku Turskoj kada je riječ o naporima ove zemlje da postane članicom EU-a.

Humanitarna pomoć
Cijene ih se i zbog spremnosti na pomoć

Po pitanju nacističke prošlosti, ona u većini zemalja više ne igra neku veliku ulogu. To vrijedi čak i za zemlje kao što su Rusija, Poljska, Izrael. I ovdje se na Nijemce gleda kao na demokrate, prijetelje, saveznike. To vrijedi i za nekadašnje protivnike. Britanci primjerice su jedni od najvećih obožavatelja Njemačke čak i po pitanju nogometa, dok Amerikanci u prvi plan postavljaju kvalitetu njemačkih proizvoda, njemačke automobile i pivo. Promjena u percepciji vidljiva je i na filmu. „Dok je naime nekoć u svakom James Bond filmu uloga negativca bila popunjena nekim Nijemcem, danas to više nije tako“, navodi u svojoj knjizi i Hanni Hüsch.

DW.DE