Published On: Tue, Feb 28th, 2017

POSTOJI LI JOŠ KOJA DODIKOVA ŽELJA KOJU NIJE ISPUNIO? Bakir Izetbegović potpuno je ujedinio Srbe

BANJALUKA – Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, po svemu sudeći, uspio je ujediniti srpski političke predstavnike koji su jučer na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS pripremili set zaključaka s ciljem sprječavanja da zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu protiv Srbije proizvede negativno djelovanje po Srbe.

Zaključci bi trebali  osuditi Izetbegovićevu aplikaciju kao vaninstitucionalno, protuustavno i paralelno djelovanje, a srpski predstavnike u institucijama BiH da pozovu da ih ne napuštaju, ali ograničiti svoj rad u njima.

Zasjedanje je otvorio Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a, koji je u ime predlagatelja održavanja sjednice ponovio ranije iznesene stavove da Izetbegović svoj zahtjev nije uputio na institucionalan način.

“Cilj podnošenja revizije presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije jeste stvaranje najozbiljnije platforme da bi se srušila RS”, rekao je on.

Milorad Dodik, predsjednik RS, u svom izlaganju je ustvrdio da je prvi prijedlog za upućivanje tužbe Sudu u Haagu za genocid protiv Srba raspravljan na predratnoj skupštini BiH, a da je Alija Izetbegović zahtjev podnio 1993. godine, te da se vidi kontinuitet pokušaja osuđivanja Srba . Pozvavši srpski predstavnike na jedinstvo po ovom pitanju, Dodik je rekao da je međunarodna zajednica uvijek držala bošnjačku stranu, te je podsjetio da su dejtonske nadležnosti RS stalno bile smanjivane.

“Ovo je najbrutalniji udar na institucije jer je jedan član Predsjedništva napustio institucije i želio donositi odluke u ime svih iako su protiv toga bila dva konstitutivna naroda”, rekao je Dodik.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je od lipnja prošle godine poduzeo sve aktivnosti kako bi preduprijedio i spriječio ono što je nazvao paralelizam od strane bošnjačkih političkih predstavnika i dodao da se sprema uputiti još jedno pismo u Haag u kojem će objasniti da ono što se dogodilo ne predstavlja zakonsko djelovanje institucija BiH.

Upozorio je i da zabrana veleposlaniku BiH u Haagu da proslijedi pismo ministra vanjskih poslova Igora Crnatka predstavlja opasan presedan i da je spreman proslijediti istu instrukciju srpske veleposlanicima, što bi, kako je naglasio, predstavljalo kraj diplomatsko-konzularne mreže BiH.

“Činjenica da nismo napadani je veliki iskorak u odnosu na dosadašnju praksu. Ali reakcija međunarodne zajednice jasno pokazuje da druga strana nema podršku za ovo što radi”, rekao je Ivanić.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, upozorio je da NS RS mora se opredijeli da li je za očuvanje Dejtona, upozorivši da postoje oni koji su za njegovo rušenje, navodeći primjer hrvatskih predstavnika, koji bi, kako je rekao, željeli teritorijalno i političko redefiniranje BiH.

Pravu bujicu negodovanja izazvalo je obraćanje Nedima Ćivića, predstavnika “Domovine”, koji je rekao da pokušaj sprečavanja revizije presude predstavlja pokušaj sakrivanja genocida i agresije nad Bošnjacima i put ka novom genocidu. Najavio je izlazak “Domovine” sa zasjedanja u znak prosvjeda, te zato što je RS, kako je rekao, entitet koji diskriminira Bošnjake i Hrvate. Zbog svog obraćanja dobio je opomenu od Nenada Stevandića, potpredsjednika NS RS, jer je, kako je rekao, uvrijedio Ivanića.

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, istakla je da Ćivić ne govori istinu da su Bošnjaci diskriminirani u RS.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je potrebno iskazati srpsko jedinstvo, ističući da to ne smije biti propušteno u ovom važnom političkom trenutku. Stevandić je rekao da ne postoje pravni razlozi za reviziju i da se to ne smije zanemariti.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Vukota Govedarica rekao je da se nakon mnogo godina ponovo želi ostvariti dominacija jednog nad druga dva konstitutivna naroda, što je potencijalna opasnost u koju ulazi BiH.

“Bojim se da sve što se događa danas ima ozbiljnu šansu da nas uvuče u potencijalnu duboku krizu koja nije potrebna nijednom narodu u BiH”, rekao je Govedarica.

 

Mirko Šarović, potpredsjednik SDS-a, naglasio je da bi bilo samoubojstvo i veliki grijeh odgovoriti na reviziju nekom vrstom blokade institucija.

SNSD će tražiti da se BiH izvini Srbiji

Predstavnici SNDS-a insistiraće biti upućeno izvinjenje Srbiji povodom zahtjeva za reviziju presude Suda u Haagu, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke.

“Ovdje se radi o brutalnom napadu na Srbiju od strane Bošnjaka. SNSD neće voditi politiku povlačenja ni kada Sud u Haagu kaže da nema osnova za reviziju”, kazao je Dodik.

On je dodao da ne bi bio problem da je revizija upućena od strane Bošnjaka, ali da je neprihvatljivo da se podnosi u ime BiH, a da su protiv toga druga dva naroda.

Dodik je rekao da će SNSD predložiti da srpska predstavnici ne sudjeluju u radu zajedničkih organa sve dok se na dnevni red ne stavi europski put i jačanje mehanizma koordinacije.