Published On: Sri, ruj 12th, 2018

Postoji devet vrsta inteligencije: koja je vaš adut?

Inteligencija je sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama. To je najčešća definicija ove ljudske sposobnosti. Sama riječ dolazi od latinske riječi inteligere što znači razumjeti ili shvatiti. U stvarnosti ne možemo jednostavno odrediti osobu koja je inteligentnija od druge osobe.

Zbog većeg broja faktora koji utječu i definiraju našu inteligenciju Howard Gardner, američki profesor psihologije, je izdvojio devet vrsta inteligencije, piše Atma.hr.

1. Lingvistička (jezička, verbalna) inteligencija

Lingvistička inteligencija podrazumijeva naglašeno zanimanje prema riječima i načinu na koji se riječi koriste u čitanju, pisanju i govoru. Ona također uključuje uživanje u igrama s riječima, stranim jezicima, pričanju priča, kreativnom pisanju ili čitanju.

Osobe kod kojih je razvijenija lingvistička inteligencija vole čitati knjige, stripove, novine dobri su komunikatori i sl.

2. Glazbena inteligencija

Osobe koje imaju razvijenu glazbenu inteligenciju, osim što vole i uživaju u glazbi, bolje razumiju ritam, melodiju i zvučne motive, lako pamte melodije.

Također uživaju u aktivnostima kao što su pjevanje, sviranje nekog instrumenta,slušanje glazbe i rado odlaze na koncerte.

3. Logičko-matematička inteligencija

Ova inteligencija podrazumijeva lako poznavanje i primjenu brojeva i matematičkih pojmova, pronalaženje obrazaca i lakoću u uočavanju odnosa, uzroka i posljedica u znanosti.

Ova vrsta inteligencije dolazi do izražaja u: rješavanju problema i zagonetki, rješavanju matematičkih zadataka na pamet, korištenju računala i učenju računalnih programa i jezika…

4. Prostorna ili spacijalna inteligencija

Ono što je svojstveno za ovu inteligenciju je da se u ovom slučaju radi o učenju i razmišljanju u slikama.

Osobe koje imaju naglašenu ovu vrstu inteligencije bolje pamte lica nego imena, vole crtanjem ili skiciranjem izražavati svoje ideje, uživaju dok sastavljaju i rastavljaju stvari, primjećuju stil odijevanja, automobile ili druge stvari iz života.

5. Tjelesno-kinestetička inteligencija

Ova inteligencija je zastupljenija kod onih osoba koje izražavaju sebe i svoje sposobnosti koristeći svoje tijelo, što znači da oni misle i uče tijelom.

Riječ je o osobama koje: vole kretanje i tjelesnu aktivnost, lako i brzo uče tjelesne vještine.

6. Interpersonalna inteligencija

Interpersonalna inteligencija izražava sposobnost osoba da: lako upoznaju ljude i sklapaju prijateljstva, uživaju promatrati ljude i analizirati njihov govor tijela, uživaju u grupnim aktivnostima i živim razgovorima, dobro organiziraju aktivnosti za sebe i druge, znaju pobuditi interes kod ostalih za neki zajednički posao.

7. Intrapersonalna inteligencija

Ova vrsta inteligencije podrazumijeva tendenciju o sposobnost ljudi da su više okrenuti sami sebi, jer dobro poznaju sebe i imaju dobru ideju o tome tko su i što mogu.

Osobe kod kojih je ova inteligencija razvijenija svjesniji su svojih osjećanja i mogu bolje razumjeti sebe nego što to drugi mogu.

8. Naturalistička (prirodnjačka) inteligencija

Ova inteligencija je zastupljena kod osoba koje vole prirodu i okolinu u kojoj žive.

Vole životinje i biljke i lako ih prepoznaju, imaju sposobnost razumijevanja različitih situacija i snalaženja u njima ili na različitim mjestima, vode računa o svojoj prirodnoj okolini, uživaju pješačiti ili kampiraju u prirodi…

9. Egzistecijalistička (duhovna) inteligencija

Ova inteligencija uključuje osjetljivost i kapacitet osobe da se bavi dubokim pitanjima o ljudskoj egzistenciji, kao što je značenje života, tko smo mi, zašto umiremo i kako smo nastali.

(www.jabuka.tv)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare