POSTIGNUT DOGOVOR? Čeka se zasjedanje Vlade za njegovo testiranje

Završen je sastanak između Izetbegovića i Komšića, na kojem je prema riječima lidera DF-a postignut dogovor za deblokadu rada Vlade FBiH.

On je kazao da je dogovoreno da već na narednoj sjednici Vlade na dnevnom redu bude pet ili šest poduzeća u kojima Vlada FBiH ima svoj kapital, a koja negativno posluju te će se izvršiti smjena upravljačkih struktura. Usporedo s tim rad ovih poduzeća provjerit će i financkijska policija.

Komšić je istakao da je sastanku prisustvovao i lider HDZ-a, Dragan Čović, koji se složio s ovim dogovorom.

Komšić je dalje kazao novinarima kako cijeli sukob u Vladi FBiH nastao na kolegiju prije održavanja prošle sjednice Vlade.

Tom kolegiju prema njegovim riječima, prisustvovali su ministri HDZ-a i SDA, ali ne i DF-a.

Komšić je, kako prenosi Avaz, kazao da je nakon toga, dobio informaciju “da je negdje puklo i da ministri HDZ-a neće više dolaziti na sjednice”.

On je kazao da ne zna o čemu je bilo riječ na tom sastanku te zbog toga ne zna ni koji je razlog bio za blokadu vlasti.

Čović je kratko kazao kako je prisustvovao dijelu sastanka između Izetbegovića i Komšića. On je rekao novinarima kako ima osjećaj da je dogovor postignut, ali da će se to znati tek na sjednici Vlade FBiH.

Podsjetimo, jučer je održan sastanak između predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i Izetbegovića, koji je bio također, posvećen rješavanju žestoke krize u Vladi FBiH.

Izetbegović je nakon sastanka s Čovićem rekao kako on podržava opravdani Čovićev zahtjev o imenovanju rukovodstava tvrtki gubitaša u FBiH kao što su Aluminij i Elektroprivreda HZHB, ali i svih drugih gubitaša.

Izetbgović, kako je rekao, sutra bi se trebao sastati i s liderom trećeg sudionika Koalicije na federalnoj razini Željkom Komšićem, predsjednikom Demokratske fronte, koji danas boravi u Unsko-sanskoj županiji.

– Svi moramo činiti kompromise i dogovarati se ako želimo sačuvati Koaliciju, rekao je, između ostalog, Izetbegović povodom nesuglasica među strankama sudionicima koalicije na razini FBiH.