Published On: Thu, Jul 9th, 2020
#3rd | By Desk

Postavljen impozantan spomenik poginulim braniteljima i civilima

Na platou ispred kupreškoga Hrvatskog doma, u parku dr. Franje Tuđmana, danas je postavljen impozantan spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu, žrtvama komunističkoga terora kao svima onima koji su kroz povijesti umirali za slobodu hrvatskog naroda Kupreške visoravni.

Žrtve terora SS divizije Princ Eugen koja je po ovoj visoravni ubijala i Hrvate se ne spominju. Niti hrvatske žrtve ustaškog terora. Da ne govorimo 0 žrtvama ustaškog terora iz drugih naroda. Govori se samo o žrtvama Drugog svjetskog rata. Možemo li znati kojim?

Na spomeniku su ispisana imena poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu te ubijenih i nestalih civilnih žrtava Domovinskog rata.

Skulptura pod nazivom Zahvalnost, visoka je 6 metara. Naime, kameni dio spomenika, koji je izradila tvrtka Marić iz Stipanića kraj Tomislavgrada, visok je dva metra, a brončani dio skulpture, u visini od 4 metra, uradio je poznati akademski slikar i kipar Anto Mamuša.

Podsjetimo, nositelj ovoga projekta je Udruga poginulih i nestalih branitelja općine Kupres, a kako je već ranije najavljeno, sredstva za izgradnju spomenika i spomen mjesta osigurana su zahvaljujući Hrvatskom narodnom saboru BiH.

Nada Bagarić, predstavnica ove Udruge izjavila je da u idućem razdoblju slijedi postavljanje još četiri visoka rasvjetna tijela i uređenje prostora oko spomenika. U izjavi za Tomislavcity dodala je da će svečano otkrivanje skulpture najvjerojatnije biti u kolovozu, oko Velike Gospe kada u Kupresu boravi najviše domaćih i iseljenih Kuprešana./Tomislavcity/HMS/