Published On: Pet, lis 24th, 2014

Postali su milijarderi zahvaljujući ulaganjima u ove poslove

Na svijetu živi 2.325 milijardera koji upravljaju sa četiri posto svjetskog bogatstva. Kako bi uvećali svoje bogatstvo, oni ulažu svoj novac u različite poslove.
Prema istraživanju kompanije Wealth-X, oko 13 posto milijardera je naslijedilo svoje bogatstvo, 27 posto ih je steklo ulaganjem nasljedstva u ekonomski isplative investicije, a njih 60 posto ga je samostalno zaradilo.
“Prilike za značajnu zaradu mogu se naći u većini, ako ne i u svoj industriji, ali ove industrije su vrlo bitan izvor zarade milijardera”, navodi se u izvještaju.
Top pet oblasti u koje ulažu milijarderi:
1. Financije, bankarstvo i investicije – 19,3 posto
2. Industrijski konglomerati – 12,1 posto
3. Nekretnine – 7,1 posto
4. Neprofitne i društvene organizacije – 5 posto
5. Tekstilna industrija, posebno luksuzna odjeća – 4,9 posto
Većina milijardera, kao što se i očekuje, zaradilo je svoje bogatstvo kroz financije.
“Milijarderi također ulažu u tržišta u razvoju kao što su Latinska Amerika, Karibe, Azija, Afrika i Srednji Istok, gdje ulaganjem u industrijske konglomerate zarade bogatstvo”, navodi se u izvještaju, prenosi Business Insider.
Prema posljednjoj Forbesovoj listi s početka ove godine u Top 10 najbogatijih ljudi su: Bill Gates (76 milijardi dolara), Carlos Slim (72 milijarde dolara), Amancio Ortega (64 milijarde dolara), Warren Buffett ( 58.2 milijarde dolara), Larry Ellison (48 milijardi dolara), Charles Koch (40 milijardi dolara), David Koch (40 milijardi dolara), Sheldon Adelson (38 milijardi dolara), Christy Walton (36.7 milijardi dolara) i Jim Walton (34.7 milijardi dolara).
 
klix.ba
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare