Posmrtni ostatci posljednjeg jugoslavenskog kralja stižu u Beograd

Posmrtni ostaci posljednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića trebali bi danas biti dopremljen u Beograd iz Zuricha.
Posmrtne ostatke kralja Petra Drugog na aerodromu “Nikola Tesla” uz državne počasti i gardu, trebali bi dočekati članovi obitelji, premijer Srbije Ivica Dačić i zvaničnici Vojske Srbije.
Garda će kraljeve posmrtne ostatke “predati Žandarmeriji na čuvanje” u dvorskoj kapeli, gdje bi Njegova svetost patrijarh srpski Irinej trebao služiti liturgiju i parastos.
Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog počivat će u dvorskoj kapeli Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju do pokopa u Zadužbini Svetog Đorđa na Oplencu. Datum pokopa još nije preciziran.
Ekshumacija posmrtnih ostataka prvorođenog sina kralja Jugoslavije Aleksandra i kraljice Marije iz porte crkve Svetog Save u Libertvilleu kod Chicaga izvršena je prošlog četvrtka.
On je poslije travanjskog sloma 1941. godine, zajedno sa kraljevskom vladom emigrirao iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a poslije Drugog svjetskog rata nove komunističke vlasti 1945. godine su bez referenduma ukinule monarhiju i članovima Kraljevskog doma oduzele državljanstvo i građanska prava.
(Dnevnik.ba)