Published On: Čet, sij 1st, 2015

POSLOVNI ODBOR FTV-a: Recite Bakiru da vrati sakoe s televizije!

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH uputio je pismo predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću u kojem mole da Bakiru Hadžiomeroviću očinski pojasni da ne može spajati politiku i novinarstvo kao ni primati plaću s televizije.

Nikšić se u pismu moli da na mjestu predsjednika SDP-a BiH načini ”pravedan potez”, kojim bi ispravio dosadašnje ”brutalno narušavanje temeljnih demokratskih načela”.

A ta načela je, navodi se u pismu, direktno kreirao minuli kandidat SDP-a iz reda Bošnjaka za člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović.

”Naime, svojim već višegodišnjim radnim i neradnim angažmanom u političkoj stranci i istovremeno u Javnom servisu BiH, minuli SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka g. Hadžiomerović nanosi svakodnevno nemjerljive štete ugledu Javnoga servisa BiH, ali i ukupnom ugledu SDP-a kao demokratske stranke. U Vas se stoga, dragi gospodine Nikšiću, uzdamo da možda možete, kao danas najodgovornija osoba u SDP-u, objasniti članu Glavnog odbora SDP-a i minulom kandidatu SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, g. Bakiru Hadžiomeroviću, da je u najmanju ruku neprirodno uzimati svakomjesečno novac za uredničku poziciju na Javnom servisu, i to novac od redovitih platiša RTV pristojbe, a pri tom se već mjesecima i pravno i javno politički angažirati, i to u najvišem političko-stranačkom tijelu” , navodi se i pismu.

Dodaje se kako Poslovni odbor ”najiskrenije raduju rezultati koje je Hadžiomerović postigao tijekom svog političkog angažmana”.

”Uvjereni smo da bez Hadžiomerovića, kao prvog lica Vaše kampanje na prošlim izborima, vjerojatno ni rezultati izbora za SDP ne bi bili ovakvi kakvi jesu. Ali, s tim je Vaša odgovornost i veća da sutrašnjem možebit’ perspektivnom kadru Vaše stranačke politike najdobronamjernije i gotovo očinski istumačite osnovna načela političkoga djelovanja i njihovu potpunu nespojivost sa žurnalizmom u bilo kojem Javnom servisu, pa tako i u RTV Federacije BiH”, navodi se u pismu.

Poslovni odbor napominje Nikšiću kako su Hadžiomeroviću prije nekoliko mjeseci uputili pismo u kojem predlažu da na sastanku s Poslovodnim odborom RTV Federacije BiH kroz dogovor riješi svoj status te ”konačno prestane s već višegodišnjim, nezarađenim, nemoralnim, neprirodnim i nezasluženim uzimanjem novca od građana koji plaćaju RTV pristojbu”.

”On, ustvari, istovremeno svoj profesionalni angažman praktično realizira u politici, i još fotografirajući se, ironično, baš u sakoima posuđenim i nikada razduženim od RTV Federacije BiH. Ali, avaj, Hadžiomerović je i tada i poslije odbio da uopće razgovara s predstavnicima poslodavca RTV Federacije BiH, nastavivši spokojno uzimati nezarađeni novac i dalje nemilice se pojavljivati u javnoservisnim sakoima u spotovima i javnim nastupima SDP-a i na svojim profilima na društvenim mrežama”, navodi se u pismu.

”Prinuđeni smo obratiti se Vama, kao danas vrhovnom autoritetu stranke u kojoj je g. Hadžiomerović ostvario politički angažman, i zamoliti Vas i kao pravnika i kao predsjednika da Hadžiomerovića poučite pravnim načelima političkog i žurnalističkog kodeksa, jer je do sada pojedine političare upravo nepoznavanje pravnih procedura i pravnih načela odvelo u ‘žurbu’, a nakon toga i političku anonimnost. Mišljenja smo, i opet ponavljamo, kako je moralan čin da zaposlenik koji se već kandidirao na političku poziciju, kao što je član Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, te se učlanio u političku stranku i izabran je u Glavni odbor te stranke, samoinicijativno zatraži da odstupi s novinarsko-uredničke pozicije u Javnom servisu RTV Federacije BiH”, navodi se u pismu Poslovodnog odbora Radio-televizije Federacije BiH predsjedniku SDP-a.

bljesak l poskok.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare