Published On: Tue, Aug 8th, 2017

Posljednji zrakoplov BH Airlinesa ”odletio” na kamionu do Njemačke

Dijelovi zrakoplova natovareni na kamion u utorak su odvezeni put Njemačke, a zrakoplov s plavo-žutom zastavom više neće letjeti europskim nebom

Dijelovi posljednjeg zrakoplova BH Airlinesa u utorak se prevoze u Njemačku gdje se nalazikupac kojem je HETA prodala posljednju imovinu ugašene jedine bh. aviokompanije. Jedini bosanskohercegovački nacionalni avioprevoznik definitivno je prošlost.

“Nakon okončanja procesa prodaje zrakoplova, okončan je i proces prijenosa imovine. Daljnje raspolaganje imovinom u cijelosti je na novom vlasniku”, kazali su za Klix.ba iz HETA-e.

Dijelovi zrakoplova natovareni na kamion tvrtke Euro Limun iz Doboja u utorak su odvezeni putNjemačke, a zrakoplov s plavo-žutom zastavom više neće letjeti europskim nebom.

Stečajni upravnik BH Airlinesa Abid Šarić kazao je da je zrakoplov u vlasništvu HETA-e po osnovu kredita i da su zrakoplov mogli prodati.

“To je njihova imovina po odluci suda i žalosno je što je firma dovedena u situaciju da duguje 50 milijun, da nema opreme, ljudi i slično”, kazao je Šarić.

Zbog dugovanja od blizu 50 milijuna KM Hypo Alpe Adria Banka, odnosno HETA, pokrenula je prošli mjesec prodaju jedinog preostalog zrakoplova koji će u utorak biti prevezen u Njemačku.

Drugi zrakoplov, koji je u kvaru, zaplijenjen je u Njemačkoj zbog prethodno neplaćenih troškova.

Klix podsjeća da je BH Airlines je izgubio licencu o obavljanju zračnih operacija u srpnju 2015. godine nakon akumulacije višemilijunskih dugova prema svojim kreditorima i dobavljačima. Kao posljedica nagomilovanih dugova, svi računi tvrtke su bili zamrznuti, a dva zrakoplova zapečatila je leasing agencija preko kojih su kupljena.

U lipnju 2015. godine, Vlada FBIH donosi odluku o gašenju jedine bh. aviokompanije zbog nagomilovanih dugova prema kreditorima i dobavljačima.

Posljednji komercijalni let BH Airlinesa je obavljen 11. lipnja 2015. godine. Certifikat o zračnim operacijama BH Airlinesa je ukinut 2. lipnja 2015. godine.