POSLJEDNJI TRZAJI SDA LOBISTICA PO EUROPAMA PRIJE PRIKLJUČIVANJA NA BAKIROVE RESPIRATORE: Tineke Tokerica pozvala Schmidta da smijeni Dodika

Europarlamentarka Tineke Strik je upozorila sinoć visokog predstavnika Christiana Schmidta da smijeni Milorada Dodika zbog toga što prijeti samostalnošću Republike Srpske, odnosno raspadom BiH.

Ona je u programu Face televizije kazala da ako visoki predstavnik ne uradi što može, EU će morati upotrijebiti svoje ovlasti. Navela je primjer nagrađivanja Dragana Čovića izmjenama Izbornog zakona nakon što je prijetio te istaknula da se to ne smije ponoviti i sa Dodikom.

“Ako se prijetnje i ucjene nagrade onda možete dobiti samo još prijetnji i ucjena. Možda je Dodik zaveden onim što je Čović dobio od Schmidta, pa pokušava i on. Schmidt je izgubio kredibilitet, on mora biti neutralan. Ako Osmorka šuti, daje signal da Dodik može nastaviti sa secesionističkim prijetnjama i otvoriti mogućnost da to i ostvari. Ovo je pravi trenutak da se djeluje i pokaže Dodiku da njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Usvajanje secesionističkih zakona nije zakonito. RS nema mogućnost da zakonski napusti državne institucije. Schmidt treba reagovati na Dodikove secesionističke poteze, možda i da ukloni Dodika s funkcije”, kazala je Strik.

Ona je istaknula i to da je osim secesionističkih ispada, problematično i to što je Dodik prijateljski nastrojen prema Vladimiru Putinu od kojeg očekuje da će dobiti zaštitu, a zauzvrat će dobiti veći utjecaj u BiH.

“On još uvijek flertuje s Putinom, na pogrešnoj je strani historije”, rekla je.

Komentirala je i Dodikovo usvajanje zakona protiv NVO, kriminalizaciju klevete te napad na LGBT aktiviste u Banjoj Luci.

“Efekti njegovih zakona nisu samo problematični u praksi već pozivaju na nasilje. To ako se nastavi će samo napraviti probleme Bosni i Hercegovini i otuđiti je od EU”, poručila je ona.