Published On: Pon, velj 3rd, 2014

Posljednji pokušaj da se biračima proda priča o “zapadnoj Njemačkoj”

Sve je više informacija koje govore u prilog tvrdnji da će SDP i SDA, usprkos svađama i uzajamnom animozitetu, vrlo tijesno surađivati do listopadskih izbora. To se posebno odnosi na Federaciju BiH gdje kadrovi ove dvije stranke kontroliraju glavne poluge izvršne vlasti, kao i entitetske financijske resurse.

 

Nekoliko je “strateških” projekata na kojima su ove dvije stranke spremne surađivati u predizborno vrijeme. Upravo zahvaljujući tim aktivnostima i njihovom promidžbom pokušat će pridobiti naklonost birača, koja je zbog načina vladanja protekle tri godine uvelike poljuljana. To se posebno odnosi na SDP, stranku koja je kao relativni pobjednik prošlih izbora presudno utjecala na formiranje vlasti, kao i na raspodjelu pozicija. SDP i SDA su ovih dana javno priznali suradnju na jednom od strateških predizbornih projekata. Tvrde da su približili stavove o setu tzv. antikorupcijskih zakona, što znači da bi ih mogli usvojiti u Parlamentu. Teško da će ih u tome spriječiti kritike i upozorenja relevantnih institucija, nevladinih organizacija, međunarodne zajednice i oporbe. No, već sada je jasno da će stvarni učinci tih zakona izostati, ali u predizborno vrijeme „borba protiv korupcije“ dobro zvuči. Povećanje mirovina od pet posto i kupovina socijalnog mira umirovljeničke populacije također je jedan od prioritetnih zadataka aktualne federalne vlasti. Iako je Fond MIO već prenapregnut za ispunjenje Vladinog obećanja o povećanju mirovina u ovoj godini potrebno je dodatnih 90 milijuna maraka. Ovaj novac će se pokušati, između ostalog, osigurati većom poreznom disciplinom i prodajom neperspektivnih nekretnina. Obje aktivnosti imaju neizvjestan ishod pa će federalnoj Vladi trebati dosta financijske akrobatike želi li održati isplate većih mirovina do izbora.

Najveći adut koridor

Revizija braniteljske populacije još je jedan proces od kojeg će SDP, a dijelom i SDA, pokušati profitirati. Kako je očito riječ o potpuno iskompromitiranom procesu, naklonost potencijalnih birača na većinski bošnjačkim područjima mogu dobiti samo “razotkrivanjem lažnih HVO stradalnika koji troše federalni novac”.

Najveće nade „platformaši“, ipak, polažu u predizborne učinke izgradnje koridora Vc i nekoliko energetskih objekata. Otvaranje pojedinih dionica autoceste tempirano je baš pred izbore, a u ljeto bi mogli početi i građevinski radovi na novim energetskim objektima. Upitno je, međutim, koliko će presječene vrpce i kameni-temeljci moći zasjeniti tri godine katastrofalne vladavine „platformaša“.

VLM 


uskrs ephzhb