Published On: Čet, velj 28th, 2013

Posljednji dan pontifikata pape Benedikta XVI.

S velikom radošću vas pozdravljam. Koračati s vama u svjetlosti i prisutnosti našeg Gospodina bila je osobita radost. Živjeli smo zajedno u vjeri prekrasne trenutke. Trudili smo se služiti Kristu, trudili smo se širiti nadu. Molit ćemo da možemo nastaviti rasti i u dubini i u širini. Riječi su to pape Benedikta kojima se obratio kardinalima u Rimu. I dalje ću biti uz vas kroz molitvu. Molit ću za budućeg papu kojem ću biti apsolutno ponizan, rekao je Papa.

Kardinalima je poručio kako Crkva nije samo institucija, ona je stvarnost.
Papa Benedikt XVI. odriče se dužnosti poglavara Katoličke Crkve.
Popodne će helikopterom odletjeti u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Tijekom leta, koji traje petnaestak minuta, zvonit će zvona rimskih crkava. Najavljen je i televizijski prijenos. 
Papa će s prozora rezidencije pozdraviti vjernike i to će biti njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti kao rimskog biskupa. Točno u 20 sati, kada mu prestaje pontifikat, ispred vrata rezidencije maknut će se Švicarska straža i zaštitu Benedikta XVI. preuzima policija.
Benedikt XVI. ostat će u Castel Gandolfu do proljeća, dok se ne obnovi vatikanski samostan Mater Ecclesiae. Nosit će jednostavnu bijelu odoru bez crvene papinske mozzete ili drugih papinskih obilježja. Više neće nositi ni crvene papinske cipele.
Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano sutra će sazvati prvu opću kongregaciju kardinala, vjerojatno za ponedjeljak 4. ožujka. Kardinali će se tada početi dogovarati o datumu početka konklava.
Vatikan je objavio da će bivši papa zadržati ime Benedikt XVI. i da će ga se oslovljavati s Vaša Svetosti. Nazivat će ga se i umirovljenim papom ili umirovljenim rimskim biskupom.
Izravni televizijski prijenos i posebnu emisiju pratite na malim ekranima uz HTV1 i izravno na našem portalu.
Tijekom svoje posljednje audijencije održane jučer Papa je ponovio kako se ne povlači za svoje dobro, već za dobro Crkve. Ne povlačim se da bih se odmarao, nego da bih molio za Crkvu, kardinale i svećenikeCrkvena lađa nije moja, već Božja i on neće dopustiti da potone, rekao je Papa.
U osmogodišnjem pontifikatu, priznao je, misleći na skandale i kontroverzije, bilo je trenutaka koji nisu bili laki, kada su vode bile uzburkane, a vjetar protivan, kao i kroz cijelu povijest Crkve, i kada se činilo da Gospodin spava. No uvijek sam znao da lađa Crkve nije moja, nije naša, nego Njegova i da On neće dopustiti da potone, istaknuo je.
Doživio je ispraćaj kakav se nije mogao očekivati. Nakon što je završio govor, oko 200.000 vjernika oduševljeno mu je pljeskalo, a mnogi su i plakali. Pljesak je trajao barem minutu. Kardinali su ustali i također pljeskali. Ratzinger je bio vidno dirnut.
 
Slab, ali nasmiješen, Papa kojemu je gotovo 86 godina, prethodno je obišao Trg svetog Petra u papamobilu dok je mnoštvo mahalo zastavama svojih zemalja i nosilo transparente s natpisom “Hvala!” na svim jezicima. Sam trg, kao i Via della Conciliazione (velika avenija koja od Tibera vodi do Vatikana) bio je preplavljen ljudima.