Published On: Mon, Aug 31st, 2015

POSLJEDICE EKONOMSKI PLANIRANE PLJAČKE: Dok Livno umire, Sarajevo i Goražde cvjetaju…

Demografska slika stanovništva u BiH sve je bolja,  objavio je Radio Velika Bosna u prilogu o Sarajevu i Goraždu navodeći kako je od 2007. godine konstantno prisutno povećanje prirodnog prirasta stanovništva, a prosječna starost bh. populacije je sve mlađa. Mladi iz cijele FBIH žele postati Sarajlije, ako ne to onda barem Goraždani.
Tomu, navodi RVB , nekadašnji RSE koji se potpuno stavio u službu jedne nacionalističke politike,  treba dodati i osnovnu prednost – zaposlenost, zbog kojega sve veći broj mladih, ali i sredovječnog stanovništva, dolazi u Sarajevo.
Otkako prati vitalnu statistiku stanovništva, Zavod za javno zdravstvo ove županije konstantno bilježi porast nataliteta. Broj umrlih manji  je od broja rođenih, a tzv. bijela kuga davno je prestala, štoviše, prošla godina bila je najbolja.
Zakon o raspodjeli PDV-a koji uzima ostalim kantonima u FBIH a novac prebacuje u Sarajevo i Goražde pokazao se kao jako uspješan, slažu se sarajevski intelektualci. OHR, koji je nametnuo taj zakon učinio je odličnu stvar za glavni grad i za Goražde koje je puno stradalo.
Pokušali smo zatražiti mišljenje i od intelektualaca iz Bihaća, Zenice, Tuzle, Mostara, Širokog, Livna, Orašja, međutima nije nam imao tko dati mišljenje jer su svi odselili. Nema nikog tamo više…
Na pitanje čelniku DF-a koji je želio ostati anoniman, da prokomentira sve veća iseljavanja u većinskim hrvatskim kantonima dobili smo dvoznačan odgovor: “Pa to je sjajno, nećemo ih morati fizički tjerati, omaklo se Dotičnome, te je dodao “napišite da moramo nešto hitno učiniti da se to zaustavi, ispričajte me zvoni mi drug na Ajfon”
poskok.info