Published On: Pon, lip 10th, 2013

Posljedice dirigirane talačke krize: Vijeće ministara zasjeda u Mostaru?

Talačka kriza i odgovornost čelnika policijskih agencija za dvadesetosatnu blokadu državnih institucija te nasilje nad državnim dužnosnicima i zaposlenicima zajedničkih institucija u BiH bit će tema prve iduće sjednice Vijeća ministara BiH, doznaje Večernjak. No, to neće biti najveća novost. Prvi put će se sjednica zbog nepostojanja sigurnosnih uvjeta održati izvan Sarajeva.

Predstavnici srpskih i hrvatskih političkih stranaka otvoreno su poručili kako ovaj grad nije siguran te da se do daljnjeg neće održavati sjednice državnih institucija u glavnome gradu. Po dostupnim informacijama, predsjedatelj Vjekoslav Bevanda će sljedeću sjednicu sazvati u Mostaru ili Banjoj Luci. Već su uspostavljeni određeni kontakti kako bi se provjerilo u kojim bi se prostorijama održala sjednica Vijeća ministara BiH. Za sada je najizvjesnije kako će se sjednica ipak održati u Mostaru, i to u prostorijama županijske, Hercegovačko-neretvanske Vlade. 
Jedina točka dnevnog reda bit će upravo ono što je i jučer zatražila Srpska demokratska stranka, a to je utvrđivanje odgovornosti prema agencijama za provedbu zakona koje su zakazale u osiguravanju sigurnosnih uvjeta stranim diplomatima, dužnosnicima, bankarima, domaćim zastupnicima i političarima. Po dostupnim informacijama, ministar unutarnjih poslova Sarajevo Nermin Pećanac, kao i ravnateljstvo policije ove županije bilo je više sati nedostupno, odnosno namjerno je bojkotiralo uporne zahtjeve najviših državnih institucija da se omogući nesmetan izlazak brojnih zarobljenih u državnim institucijama. Analizirat će se očiti bojkot i drugih policijskih agencija.

Zamjena Bošnjaka

Zanimljivo je kako je potpunu blokadu institucija BiH nisu izvele majke s kolicima, a što do sada uopće nije bilo poznato. Također je nepoznato da je i u prvoj stanci zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kada se upravo trebalo raspravljati o JMBG-u, pokrenuto pitanje raspada aktualne vladajuće šestorke u Vijeću ministara. Na proširenom kolegiju vodstva Parlamenta dopredsjedatelj Zastupničkog doma Milorad Živković je zajedno s predsjednikom Kluba ove stranke Dragom Kalabom, ali i SDS-a Mladenom Bosićem, zatražio da se ovome sazivu Vijeća ministara izglasa nepovjerenje te da se pokrene uspostava nove vladajuće većine s promjenom određenih stranaka iz FBiH. Po navodima sudionika ovog proširenog kolegija nedugo nakon toga došlo je do dodatnog zaoštravanja među ‘prosvjednicima’ koji su blokirali sve izlaze iz zgrade i nisu više dopuštali uopće kretanje zaposlenika, dužnosnika, političara, stranih diplomata i bankara.

Vecernji.ba