Published On: Ned, pro 28th, 2014

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH sutra o članovima parlamentarnih komisija

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će u ponedjeljak, za kada je zakazana druga sjednica novog saziva tog doma, prijedloge za izbor članova stalnih komisija Predstavničkog doma i članova zajedničkih komisija oba doma iz Predstavničkog doma.

Kako je u izjavi za nas ranije kazao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA), Predstavnički dom ima sedam stalnih komisija, dok je jedna koja se tiče priprema izbora Vijeća ministara BiH prethodno formirana te će poslanici sutra razmatrati sastav ostalih šest komisija.

Prema tom prijedlogu u Ustavnopravnoj komisiji trebali bi biti Šefik Džaferović i Halid Genjac iz Stranke demokratske akcije (SDA), Aleksandra Pandurević i Momčilo Novaković iz Srpske demokratske stranke (SDS), iz Koalicije Hrvatska demokratske zajednice (HDZ) BiH – Hrvatskog narodnog sabora Nikola Lovrinović i Borjana Krišto, Lazar Prodanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD), Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF) i Damir Arnaut iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

U Komisiji za vanjske poslove trebali bi biti iz SDA Nermina Kapetanović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, Monika Tomić (HDZ), Mladen Bosić (SDS), Dušanka Majkić (SNSD), Željko Komšić (DF), Mirsad Đonlagić (SBB) i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Šemsudin Mehmedović i Safet Demirović iz SDA, Miroslav Milanović i Nikola Špirić iz SNSD-a, Nenad Lalić (SDS), Mensura Beganović (DF), Nikola Lovrinović (HDZ), Mirsad Mešić (SDP) i Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) trebali bi biti članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine.

Za članove Komisije za finansije i budžet predloženi su Salko Sokolović i Amir Fazlić iz SDA, Vjekoslav Bevanda (HDZ), Nena Lavić i Aleksandar Pandurević iz SDS, Dušanka Majkić (SNSD), Jasmin Emrić (Stranka demokratske aktivnosti – A-SDA), Damir Bećirović (DF) i Mirsad Isaković (SBB).

U Komisiji za saobraćaj i komunikacije trebali bi biti Šemsudin Mehmedović i Amir Fazlić iz SDA, Momčilo Novaković (SDS), Jovan Vukovljak i Staša Košarac iz SNSD-a, Hanka Vajzović (DF), Fehim Škaljić (SBB), Mirsad Mešić (SDP) i Nikola Lovrinović (HDZ).

Za članove Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova predloženi su Nermina Kapetanović i Sadik Ahmetović iz SDA, Mirsad Isaković (SBB), Milica Marković i Jovan Vukovljak iz SNSD-a, Borislav Bojić (SDS), Maja Gasal-Vražalica (DF), Saša Magazinović (SDP) i Diana Zelenica (HDZ 1990).

Polsanici bi se sutra trebali izjasniti i o dva izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti. Radi se o Prijedlogu zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH.