Published On: Fri, Dec 13th, 2013

Posao u Predsjedništvu BiH: Natječaj bez iznenađenja

Dosadašnji generalni tajnik Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Ranko Ninković postao je samostalni izvršitelj za pitanja obrane i civilnog zapovjedništva nad Oružanim snagama BiH. Riječ je o novoj poziciji u Predsjedništvu koja je uvedena prije nekoliko mjeseci, na prijedlog Tajništva na čijem čelu je zadnjih 11 godina bio Ninković.
Od pet članova natječajnog povjerenstva, dvoje je imenovano na prijedlog Tajništva. Predsjednica povjerenstva je bila Ravijojla Pavlović, šefica Odjela za protokol u Tajništvu, a među članovima je bila Mirza Holjan, tajnica Odjela za organizacijske i financijske poslove u ovoj službi. Preostala tri člana su došla s liste eksperata Agencije za državnu službu BiH (ADS): tajnik  Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Hamdo Tinjak, šefica Kabineta ministra financija i trezora BiH Sanja Jokić i Mijo Katana, šef Ureda za Registar zaloga u Ministarstvu pravde BiH.
Uz Ninkovića, za ovu poziciju se prijavilo još devet kandidata, ali je on najbolje ocijenjen. Pavlović i Holjan su odbile razgovarati s novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) o tome kako su ocjenjivali svoga šefa na ispitima tijekom natječajne  procedure te tko ih je predložio u povjerenstvo.

Pozicije za stare kadrove
Tajništvo Predsjedništva BiH pripremilo je Prijedlog Odluke o novoj organizaciji ove institucije koja predviđa preko 20 novih pozicija. Odluka je usvojena u svibnju, na samom kraju mandata generalnog tajnika, a dva mjeseca nakon toga raspisan je natječaj za samostalnog izvršitelja.
Istim natječajem tražio se i novi generalni tajnik i njegova dva zamjenika. U vrijeme Ninkovićevog mandata na pozicije zamjenika nitko nije bio imenovan.
Sve četiri funkcije su dobro plaćene. Osnovna plaća generalnog tajnika iznosi 3.092 KM, njegovog zamjenika 2.621 KM, dok je za samostalnog izvršitelja za pitanja obrane planirano 1.998 KM.
Na natječaj se ukupno prijavilo 36 kandidata, od kojih su četvorica već radila u Predsjedništvu. Upravo oni su dobili najbolje ocjene.

Na najvišu funkciju u Tajništvu izabran je Boris Buha, a za njegove zamjenike Dženan Selimbegović i Mato Zeko. Njih trojica bili su zaposleni u uredima članova Predsjedništva BiH po osnovu privremenih ugovora.
Buha je prethodno bio savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Zeko savjetnik za pitanja dijaspore i razvojačenih pripadnika Oružanih snaga BiH Željka Komšića, a Selimbegović suradnik za odnose s javnošću u Uredu Bakira Izetbegovića.

 

Mato Zeko iz Kabineta Predsjedništva BiH, Komšića preselio u Sekretarijat kao zamjenik tajnika

Natječajna procedura
Do posla u bh. institucijama se dolazi polaganjem javnog i stručnog ispita. Nakon što ADS objavi oglas za posao u instituciji i kandidati pošalju tražena dokumenta, oni koji ispunjavaju uvjete idu na testiranje znanja. Prvo se polaže opći ispit za javne službenike, a potom slijedi provjera stručnog znanja na pismenom i usmenom ispitu pred povjerenstvom. Na kraju testiranja kandidat može imati najviše 130 bodova.
Savjetnik Buha bio je jako blizu najboljem rezultatu. Povjerenstvo ga je ocijenilo sa 129 bodova, dok je Ninkoviću, Selimbegoviću i Zeki dala nešto više od 127 bodova. Usporedbe radi, najbolji drugi kandidat je osvojio 102 boda.
U ADS-u navode da je bilo za očekivati da oni imaju najbolje rezultate, jer već godinama rade u ovoj instituciji na istim i sličnim poslovima.
Zakon o državnoj službi u institucijama BiH kaže da su članovi povjerenstva dužni podnijeti ostavku, ukoliko se nađu u sukobu interesa.
U ADS-u, koji je proveo natječaj, smatraju da nije bilo opravdanih razloga za izuzeće Pavlović i Holjan, jer nitko od kandidata nije prigovorio na njihovo članstvo. Prema njihovom  objašnjenju, članovi povjerenstva mogu biti izuzeti ako se dokaže rizik od predrasuda i pristranosti. Također, kažu da to što su članovi povjerenstva odlučivali o izboru svoga šefa nije valjan razlog za njihovo izuzeće.
Sedamnaest kandidata koji su ispunjavali uvjete tražene javnim oglasom odustalo je od natječaja. Novinari CIN-a su kontaktirali njih sedam.

 

Dženan Selimbegović, suradnik BiH Bakira Izetbegovića na posao dolazi kao zamjenik generalnogtajnika

 

Pojedini su kazali da nisu došli na ispite zbog toga što se unaprijed znalo tko će biti primljen, dio je kazao da nisu dobili obavještenje o terminu ispita, a bilo je i onih koji su odustali zbog bolesti ili obiteljskih obveza. Tajništvo Predsjedništva BiH nije dostavio podatke o broju uposlenih, ali je u dopisu navedeno da bi, prema novoj sistematizaciji, ovo administrativno tijelo trebalo imati 80 uposlenika. U Ministarstvu financija i trezora BiH koje isplaćuje plaće državnim službenicima kažu da u „Tajništvu radi oko pedeset ljudi“.

Za osam novih pozicija je ADS početkom prošlog mjeseca raspisao interni oglas. U Tajništvu  kažu da će te pozicije biti popunjene transparentno i sukladno zakonu.  Prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, na interni oglas mogu se prijaviti samo državni službenici iz institucije u kojoj je raspisan oglas, čime će i ovaj put radna mjesta popuniti osobe koje već rade u Predsjedništvu.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je prošle godine objavio nekoliko priča o zapošljavanju u državnim institucijama. Novinari su tada otkrili da se natječaji, uglavnom, raspisuju samo formalno, jer su nova radna mjesta već rezervirana za ljude koji rade u tim institucijama.

Veliki broj ljudi u BiH smatra da zapošljavanje u državnoj službi predstavlja bacanje novca poreskih obveznika na skupe procedure i uzaludno trošenje vremena i novca kandidata.

PIŠE: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)