Četvrtak, 18 srpnja, 2024

PORUKE S EKONOMSKOG FORUMA Jedina šansa za bh. ekonomiju put u EU i suradnja sa susjedima

Must Read

Osobno sam uvjeren da euroatlantski put BiH nema alternativu. Imamo malo koraka koje trebamo ispuniti, ali smo po tom pitanju neozbiljni. Odbijamo i one prijatelje koji nam žele pomoći, istaknuo je Čović.

Približno 300 ekonomskih stručnjaka, gospodarstvenika, investitora i političara iz BiH i inozemstva okupilo se na “Jahorina ekonomskom forumu 2016.”.

Dijalog političara i zajednice

Otvarajući jedan od najznačajnijih skupova ove vrste u BiH ove godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da ovaj forum ima za cilj promovirati dijalog političara, poslovne zajednice i medija. Na ovaj način, naglasio je, svi zajedno daju doprinos razumijevanju trenutačnog ekonomskog stanja, kako u našim društvima i okruženju, tako i na globalnoj razini.

– Svi mi smo opredijeljeni za europski put i spremno smo prihvatili sve izazove, bez obzira na mnoge institucionalne i izvaninstitucionalne poteškoće i prepreke. Put k EU je kretanje ka boljim nama. Ne želimo na tom putu izgubiti naš identitet, kazao je Dodik. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je bio jedan od panelista na Forumu, kazao je da je BiH pokazala volju i ozbiljnost da se napravi iskorak na europskom putu. – Nisam pesimist, realan sam, ali sam siguran da ćemo za godinu dobiti kandidacijski status. Još nemamo rezultate popisa i dogovor o mehanizmu koordinacije, ali na tome moramo raditi, istaknuo je on. Siguran je, kaže, da je stabilna BiH ključ za sigurnost u regiji. Također, smatra da u cilju jačanja ekonomije BiH treba unaprijediti i ojačati veze sa susjedima.

Nastaviti europski put

– Osobno sam uvjeren da euroatlantski put BiH nema alternativu. Imamo malo koraka koje trebamo ispuniti, ali smo po tom pitanju neozbiljni. Odbijamo i one prijatelje koji nam žele pomoći, istaknuo je Čović za medije.

Mi ovako mali, kazao je Čović, ako ne poznajemo standard ponašanja, teško da ćemo uhvatiti korak sa svijetom i sve one transformacije koje moramo napraviti unutar BiH da bi bila racionalnije organizirana, jeftina u smislu javne uprave. – Naš europski put mora nastaviti dalje. Iskušenja je bezbroj. Članstvo i predaja zahtjeva za EU će nas natjerati na potpuno drukčiji način ponašanja unutar sustava, kazao je Čović. Posebni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je glavna poruka Foruma da je problem ekonomija, a ne politika ili sigurnost.

– Mi u suštini kažemo da je BiH straga na putu prema EU-u, ali država neće moći ići naprijed dok se ne počne baviti ekonomskim pitanjima, poput ovih iz reformske agende. Ne govorim ovo kao predstavnik EU-a, nego kao prijatelj ove zemlje, kazao je Wigemark. Vjekoslav Bevanda, ministar financija i riznice BiH, također je istaknuo da europski put nema alternativu. On je napomenuo važnost i obvezujuću ulogu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema njegovim riječima, bh. gospodarstvo ima nisku konkurentnost i nužna je zaštita domaće proizvodnje. Borko Đurić, predsjednik Gospodarske komore RS-a, istaknuo je da je dobro što je valuta (KM) stabilna, ali podsjeća da nije dobro što je vezana na način da ne odgovara izvoznicima. – Centralna banka BiH treba pomoći gospodarstvenicima, a devizne rezerve treba koliko-toliko usmjeriti prema pomoći gospodarstvu, kazao je Đurić. •

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -