Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Poruka pape vjerskim poglavarima u BiH: Radite na miru, imate moju podršku

Must Read

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru papa Franjo se susreo s predstavnicima religijskih zajednica u BiH. Sastanku su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije te kardinal Vinko Puljić.

 Prvi se obratio kardinal  Vinko Puljić  koji je govorio kao domaćin papi Franji. On se osvrnuo i na rad i postojanje Međureligijskog vijeća u BiH koje je osnovano još 1997. godine. “Bog nam je dao milost da se rodimo u ovoj zemlji i da zajedno živimo. Dijalog nema alternativu “, poručio je još jednom kardinal Puljić. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH  Husein ef. Kavazović  kazao je da se veseli što je papa Franjo odabrao BiH za zemlju koju će među prvima posjetiti.
Reisu-l-ulema Kavazović je rekao kako se u BiH možda najjasnije vide pokazatelji duboke krize koju prolazi savrememi svijet. Reis je dodao da se u tom svijetu relativiziraju sve vrijednosti te da vjera u živoga Boga kao da plinske. On smatra da je upravo pozvanje religijskih poglavara da daju odgovor protiv moralnog relativizma. Pozvao je na duh optimizma, pokajanja i nade te na povratak tradicionalnim vrijednostima. “Genocid koji je ovdje počinjen nad muslimanima obvezuje sve naš, krštene i muslimane, da iznova propitujemo našu vjeru”, poručio je Kavazović. On je dodao da u međuvjerskim odnosima ne smije biti oholosti i samoljublja kao i da vrijeme iziskuje napor svih zastupničkih religija. Episkop zahumsko-hercegovački  Grigorije  zahvalio se papi što je došao u BiH i njenu prijestolnicu rekavšio da je papina posjeta znak da jednoj napaćenoj i stradaloj zemlji time pomaže da se uzdigne. ” Kršćani ove zemlje, ali i širom svijeta, rado primaju autentične svjedoke vjere a imali smo prilike da se uvjerimo da ste vi jedan od njih “, rekao je vladika Grigorije. Također, on je papu Franju pozvao da posjeti i Mostar.
Vladika je u svom govoru naglasio da je mnogo toga divnog i originalnog u BiH nastalo zahvaljujući prožimanju različitih vjera i naroda. Na kraju je govor održao i  papa Franjo . On je ocijenio da je i današnji susret znak želje za bratskom slogom i mirom.  “Vaša prisutnost ovdje je već jedna odluka dijaloga kojega svi želimo izgrađivati”, rekao je papa. On se podsjetio i na 1997. godinu kada je, kao plod želje za susretom mirom, osnovano Međureligijsko vijeće BiH. Istaknuo je da se veseli zbog uloge MRV zbog promicanja i koordinacije zajedničkih inicijativa. Papa je posjetio da je različitost bila veliko bogatstvo ovih prostora ali i povod za mnoge tužen događaje.
Također, rekao je da osnivanje MRV kao i druge inicijative na ekumenskom i međureligijskom polju nije bila tek puka slučajnost i ispraznost.  “Sve su one bile odgovor na nužnost pomirenja i obnavaljanja ratom razrušenog društva”, poručio je papa. Papa je rekao i da je međureligijski dijalog uvjet za mir i obveza svih vjernika te da njime ostvaruje bolja budućnost za svih. “Dijalog je škola čovječnosti. Dijalog da bi bio autentičan i koristan podrazumijeva izgrađen identitet, a to posebno vrijedi za mlade “, dodao je papa Franjo. Papa cijeni sve što su vjerski poglavari do sad učinili te ih je potakao nastaviti dalje raditi u očuvanju mira “Jamčim da će crkva nastaviti pružati punu potporu i biti na raspolaganju. Nastavimo ustrajno koračati putem oprosta i pomirenja “, rekao je papa. Papa je pozvao na izbjegavanje samosažaljevanja i međusobnog optuživanja. “Bosna i Hercegovina može postati primjerom kako se može živjeti zajedno”, poručio je na kraju govora papa. Poslije govora papa je održao zajedničku molitvu u kojoj su sudjelovali svi vjerski poglavari. Molitva je napisana specijalno za ovu priliku.
klix.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -