Poruka pape vjerskim poglavarima u BiH: Radite na miru, imate moju podršku

U Franjevačkom međunarodnom studentskom centru papa Franjo se susreo s predstavnicima religijskih zajednica u BiH. Sastanku su prisustvovali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije te kardinal Vinko Puljić.

 Prvi se obratio kardinal  Vinko Puljić  koji je govorio kao domaćin papi Franji. On se osvrnuo i na rad i postojanje Međureligijskog vijeća u BiH koje je osnovano još 1997. godine. “Bog nam je dao milost da se rodimo u ovoj zemlji i da zajedno živimo. Dijalog nema alternativu “, poručio je još jednom kardinal Puljić. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH  Husein ef. Kavazović  kazao je da se veseli što je papa Franjo odabrao BiH za zemlju koju će među prvima posjetiti.
Reisu-l-ulema Kavazović je rekao kako se u BiH možda najjasnije vide pokazatelji duboke krize koju prolazi savrememi svijet. Reis je dodao da se u tom svijetu relativiziraju sve vrijednosti te da vjera u živoga Boga kao da plinske. On smatra da je upravo pozvanje religijskih poglavara da daju odgovor protiv moralnog relativizma. Pozvao je na duh optimizma, pokajanja i nade te na povratak tradicionalnim vrijednostima. “Genocid koji je ovdje počinjen nad muslimanima obvezuje sve naš, krštene i muslimane, da iznova propitujemo našu vjeru”, poručio je Kavazović. On je dodao da u međuvjerskim odnosima ne smije biti oholosti i samoljublja kao i da vrijeme iziskuje napor svih zastupničkih religija. Episkop zahumsko-hercegovački  Grigorije  zahvalio se papi što je došao u BiH i njenu prijestolnicu rekavšio da je papina posjeta znak da jednoj napaćenoj i stradaloj zemlji time pomaže da se uzdigne. ” Kršćani ove zemlje, ali i širom svijeta, rado primaju autentične svjedoke vjere a imali smo prilike da se uvjerimo da ste vi jedan od njih “, rekao je vladika Grigorije. Također, on je papu Franju pozvao da posjeti i Mostar.
Vladika je u svom govoru naglasio da je mnogo toga divnog i originalnog u BiH nastalo zahvaljujući prožimanju različitih vjera i naroda. Na kraju je govor održao i  papa Franjo . On je ocijenio da je i današnji susret znak želje za bratskom slogom i mirom.  “Vaša prisutnost ovdje je već jedna odluka dijaloga kojega svi želimo izgrađivati”, rekao je papa. On se podsjetio i na 1997. godinu kada je, kao plod želje za susretom mirom, osnovano Međureligijsko vijeće BiH. Istaknuo je da se veseli zbog uloge MRV zbog promicanja i koordinacije zajedničkih inicijativa. Papa je posjetio da je različitost bila veliko bogatstvo ovih prostora ali i povod za mnoge tužen događaje.
Također, rekao je da osnivanje MRV kao i druge inicijative na ekumenskom i međureligijskom polju nije bila tek puka slučajnost i ispraznost.  “Sve su one bile odgovor na nužnost pomirenja i obnavaljanja ratom razrušenog društva”, poručio je papa. Papa je rekao i da je međureligijski dijalog uvjet za mir i obveza svih vjernika te da njime ostvaruje bolja budućnost za svih. “Dijalog je škola čovječnosti. Dijalog da bi bio autentičan i koristan podrazumijeva izgrađen identitet, a to posebno vrijedi za mlade “, dodao je papa Franjo. Papa cijeni sve što su vjerski poglavari do sad učinili te ih je potakao nastaviti dalje raditi u očuvanju mira “Jamčim da će crkva nastaviti pružati punu potporu i biti na raspolaganju. Nastavimo ustrajno koračati putem oprosta i pomirenja “, rekao je papa. Papa je pozvao na izbjegavanje samosažaljevanja i međusobnog optuživanja. “Bosna i Hercegovina može postati primjerom kako se može živjeti zajedno”, poručio je na kraju govora papa. Poslije govora papa je održao zajedničku molitvu u kojoj su sudjelovali svi vjerski poglavari. Molitva je napisana specijalno za ovu priliku.
klix.ba