Published On: Pet, ožu 19th, 2021

PORUKA IZ RS-a: Rusija će se pitati o ulasku BiH u NATO, kao što se pitaju i drugi

Rusko Veleposlanstvo u BiH saopćilo je jučer da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, borba protiv Rusije.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković zadužena da sprovodi vanjsku politiku Predsjedništva BiH, a ne vanjsku politiku SDA – što ona neprestano čini.

– Simptomatično je da Turković kaže da Ruska Federacija neće diktirati hoće li BiH u NATO, nego da o tome odlučuju građani i institucije. Podsjećamo Turković da je Republika Srpska protiv integriranja u bilo koji savez, pa i u NATO, o čemu je još 2017. usvojena Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti, rekla je Majkić povodom reagiranja Turković na priopćenje Veleposlanstvo Rusije u BiH.

Ona je istaknula da je NATO put BiH redefiniran u prosincu 2019. godine potpisivanjem Programa reformi koji donedavni put u NATO integracije mijenja u suradnju sa NATO savezom.

Ključna stvar u tom dokumentu, rekla je Majkić, jeste da se umjesto dosadašnjeg eksplicitnog puta u NATO, sada taj put ne prejudicira, pa bi za svaku eventualnu novu odluku trebala suglasnost Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

– Potpuno je jasno da Turković smatra da je dobro i poželjno uplitanje svih zapadnih zemalja u vanjsku politiku BiH u pitanja o vojnom savezu, a potpuno su neprihvatljivi stavovi Rusije o tako značajnim pitanjima kao što je put BiH u NATO, istaknula je Majkić.

Prema njenim riječima, to nije moguće, a ni realno i to bi Turković morala znati.

Osvrćući se na tvrdnje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da su stavovi Veleposlanstva Rusije u BiH, odnosno Ruske Federacije, “prikrivena prijetnja” NATO-u i BiH, Majkić je rekla da je sramotno to što tvrdi drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

– Za očekivati je da će onaj koji govori u ime bošnjačkog naroda tako nešto reći. To je podrška politici Izetbegovića i SDA, a ne politici Hrvata, bez obzira što Hrvati prihvaćaju da BiH treba da ide u NATO, napomenula je Majkić.

Ma šta Komšić rekao, istakla je Majkić, ne mogu na Rusiju računati samo kada im treba nešto, nego na nju moraju računati zato što je to svjetska sila.

– Kao što se pitaju drugi, tako će se pitati i Rusija, bez obzira što Komšić tvrdio o tome, rekla je Majkić.

Rusko Veleposlanstvo u BiH priopćilo je jučer da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada, borba protiv Rusije, te da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Saveza reagirati na taj neprijateljski korak.

Ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković istaknula je da “Ruska Federacija neće diktirati hoće li BiH u NATO” nego da o putu BiH u taj savez odlučuju građani i institucije BiH.

Komšić smatra da je to geopolitička igra Rusije koja “ima za cilj da se zaustavi širenje NATO-a u Europi”. To nije, smatra on, samo poruka BiH, nego i njenim “saveznicima u okviru NATO-a kao što su SAD, Velika Britanija, Kanada, Njemačka i drugi”, a “politički govor koji obiluje uvijenim prijetnjama sigurno nije prihvatljiv ni njima, a ni ljudima u BiH”, javlja Srna.