Published On: Thu, Aug 13th, 2015

Portal na bosanskom jeziku o smaknuću Salopeka: Ovako će završiti svatko onaj koji se poigrava s Islamskom državom

Na portalu Vijesti Ummeta, internetskom mediju koji informira o događajima u islamskom ummetu, također su izvijestili o pogubljenju hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka. No, za razliku od ostalih medija i internetskih portala, ovaj se prema slučaju drugačije postavio – “Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog koji se poigrava sa Islamskom državom”, zaključak je na kraju vijesti. Ispod teksta nalazi se slika pogubljenog Tomislava Salopeka, koju nijedan nacionalni medij nije htio objaviti.
“Vojnici Islamske države u Egiptu, točnije iz pokrajine Sinaj, nedavno su uhvatili hrvatskog državljanina pod nazivom Tomislav Salopek koji je radio za jednu francusku kompaniju u Egiptu. Vojnici Islamske države su objavili video u kojem su postavili uvjet egipatskoj vladi da u roku od 48 sati oslobodi sestre muslimanke iz svojih zatvora, a što oni nisu učinili.
Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog koji se poigrava s Islamskom državom”, objavljeno je na portalu Vijesti Ummeta.
Policija ih ne dira
Uredništvo portala isti je opisalo kao portal kojem je cilj “ispravno i istinito informiranje ljudi s prostora Balkana o stanju u muslimanskom svijetu od Istoka do Zapada, o svim najvažnijim događajima koji ih okružuju.”
“Razlika između mass medijskih portala i Vijesti Ummeta je ta što Vijesti Ummeta u svojim člancima izlizane floskule i fraze (terorist, ekstremist i slično) zamijeni odgovarajućim riječima te zbog toga vijest poprima sasvim drugu dimenziju”, nalazi se na portalu, uz link na priručnik za lakše čitanje masovnih medija, u kojem se nalazi “pojašnjenje često korištenih riječi i fraza često uperenih protiv muslimana”.
Index se pokušao raspitati tko stoji iza portala Vijesti Ummeta. Portal je, navodno, u vlasništvu selefija, a obično prvi imaju vijest kada netko ode u Siriju ili kada pogine. Policija ih ne dira, rade bez problema, no nitko ne zna tko stoji iza portala, ili se, kako kako je Indexu rekao jedan novinar iz BiH, nitko s time nije ozbiljnije bavio.
Uglavnom, tvrdi novinar, uvijek imaju prvi informacije o državljanima BiH na stranim ratištima, a sjedište im je najvjerojatnije u Srbiji, točnije u Sandžaku.
Domena u Saudijskoj Arabiji
Iako portal objavljuje vijesti na bošnjačkom  jeziku domena je registrirana u Saudijskoj Arabiji. Osoba kojoj pripada domena je Abdullah Abdurrahman, a službeni mail je islamskadrzava92@gmail.com.
Navodno je portal više puta prijavljivan bosansko-hercegovačkim vlastima no čini se da službeno Sarajevo ne može puno toga napraviti, zaključuje Index.