Published On: Čet, kol 11th, 2016

Porodica i prijatelji se oprostili od Željka Kopanje: Hvala ti za tešku žrtvu

Porodica, prijatelji, poznanici iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskih predstavništava u BiH oprostili su se danas od Željka Kopanje, direktora i vlasnika Nezavisnih novina i većinskog vlasnika Glasa Srpske, na komemoraciji u Banskom dvoru u Banjaluci.

 

U prepunoj sali Banskog dvora komemoracija je počela minutom šutnje nakon čega se prisutnima obratila Sandra Gojković Arbutina, glavni i odgovorni urednik Nezavisnih novina.

 

zeljko-kopanja-sahrana2

 

Istrajnije slijediti tvoju viziju

 

-Mi, djeca tvojih Nezavisnih novina, obećavamo ti da ćemo još istrajnije slijediti tvoju viziju, njegovati sve čemu si posvetio i podredio svoj život, ne mareći za posljedice. Znamo da ti je najveća želja da trajemo i nadograđujemo sve što si započeo i da poštujemo tvoju ideju. Tvoja kancelarija, vječito zamagljena od cigareta, svaki dan će nas podsjećati na našu misiju i zadatak koji si nam ostavio. Ne opraštamo se, direktore, nego te pozdravljamo i želimo ti da počivaš u miru, odmoriš, iako odmarati nisi volio, i ne brineš za nas. Trajaćemo, rekla je Sandra Gojković Arbutina.

 

Prisutnima u Banskim dvorima danas se obratio i Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

 

-Jutros je bilo sunčano na mjestu koje spaja Banjaluku i Sarajevo. Mjesto na kom sam s tobom toliko puta sjedio, jutros je bilo sunčano, ali to više nije isti Ugar, rekao je Moore.

 

Zahvalio se Kopanji na organizaciji okupljanja povodom 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Banskom dvoru, na druženjima u redakciji Nezavisnih novina, na Ugru na pecanju…

 

-Hvala ti za tešku žrtvu koju ste ti i tvoji članovi porodice podnijeli u ime nezavisnog i istraživačkog novinarstva, u ime slobode medija. Hvala ti Željko za omogućavanje dijaloga i nuđenje platforme za razmjenu konstruktivnih mišljenja i ideja, rekao je Moore i porodici i prijateljima izrazio saučešće.

 

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u emotivnom obraćanju govorio je o prijateljstvu sa Kopanjom, o njegovoj upornosti u pokušajima pomirenja među narodima u BiH, te o istrajavanju na dijalogu.

 

zeljko-kopanja-sahrana-dodik

 

-Postao je opsjednut pomirenjem sa komšijama i međunarodnom zajednicom, istrajavao je na koncepciji novina koje će jednako čitati u RS i Federaciji BiH, održavao je kontakte sa kolegama iz Sarajeva, inostranim diplomatama. Bio je neka vrsta našeg neformalnog ambasadora, koji je primao i prenosio poruke, posredovao, često na svoju ruku, tražio rješenja. Kad pomislim šta je sve postigao i šta je još sve želio da uradi, mora da je to bilo previše čak i za Željkovo veliko srce, kazao je Dodik.

 

Sahrana Željka Kopanje biće obavljena u 13 časova na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac.

 

Povodom smrti Željka Kopanje na adrese Nezavisnih novina i -Glasa Srpske pristigli su brojni telegrami saučešća, dok su se mnogi prijatelji i poslovni saradnici oprostili od Kopanje upisujući se u knjigu žalosti koja je juče bila otvorena u njegovoj kancelariji, a danas u Banskom dvoru.

 

Željko Kopanja, direktor i osnivač Nezavisnih novina i većinski vlasnik Glasa Srpske, preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

 

Bogata novinarska karijera

 

Kopanja je rođen 21. oktobra 1954. godine u Kotor Varošu. Završio je ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom Glasu, danas Glas Srpske, i jedno vrijeme radio je kao novinar beogradskog nedjeljnika Telegraf. Odmah nakon rata, 1995. godine, osniva Nezavisne novine i nekoliko dopisništava širom Federacije BiH i Republike Srpske, što je u to vrijeme bilo nezamislivo s obzirom na još krhke međunacionalne odnose u državi. Godine 1997. Kopanja, zajedno sa saradnicima uspostavlja i radio-stanicu Nes radio, koja danas ima 24-satno dnevno emitovanje, a potom sestrinsku kuću Nes Castra. Kako bi zaokružile proizvodno-tehnološki proces i afirmisale vlastiti uređivački princip, Nezavisne novine 2002. godine otvaraju i vlastitu štampariju.

 

U godinama poslije rata počeo je da dobija prijetnje smrću, a 22. oktobra 1999. godine pod automobil mu je postavljen eksploziv, te ostaje bez obje noge. Osnivač je i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, kao što su Ličnost godine i Izbor najboljeg sportiste BiH, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH. Dobitnik je niza nagrada i priznanja.

 

Kopanja je iza sebe ostavio suprugu, dva sina, kćerku, majku, sestru, brata te mnogobrojnu rodbinu, prijatelje, novinare, članove redakcije i brojnu javnost u tugi i bolu, prenosi Anadolija.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>