Published On: Fri, Jul 31st, 2020

PORED KORONE, UBORKA I VRUĆINE, NOVA OPASNOST NAD MOSTAROM: OHR koji je zakopao Mostar u crno, ponovno se upliće u živote Hercegovaca…

”Nakon dugog kašnjenja s usvajanjem proračuna, sada je od krucijalne važnosti da se proračun objavi u Službenom glasniku i da se što prije krene s izvršenjem proračuna kako bi Središnje izborno povjerenstvo BiH moglo provesti neophodne radnje u vezi s organizacijom lokalnih izbora u 2020. godini i izbora u Mostaru bez daljeg odlaganja”, upozorio je danas Ured visokog predstavnika (OHR).

U objavi na Twitteru još se navodi da će OHR i dalje nastaviti podržavati napore Središnjeg izbornog povjerenstva u organizaciji izbora.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja proračuna. Time je omogućeno održavanje lokalnih izbora u ovoj godini.

Inače, birokratski aparat Bosne i Hercegovine egzistirao je od početka 2020. zahvaljujući odlukama o privremenom financiranju institucija i međunarodnih obveza, a usvajanje proračuna, što je bila zakonska obveza vladajućih struktura, koristilo se za političku trgovinu. Zakonska obveza institucija BiH bila je također da najkasnije do 22. svibnja, 15 dana nakon raspisivanja izbora, osiguraju sredstva za njihovu provedbu, što se dogodilo tek više od dva mjeseca poslije. Kako su izbori prvobitno bili zakazani za 4. listopada, SIP BiH je bio primoran da donese odluku o odgađanju izbora za 15. studenog.

Nedavno se odlasio i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govoreći kako nepotrebno dugo traje usvajanje proračuna BiH, te da činjenica da BiH u kolovozu dobiva proračun za ovu godinu govori o tome da je ovo neodrživa zemlja.

“Ovdje živi samo ono što mora, a ne zato što je to neka politička volja ili želja bilo kojeg konstitutivnog naroda ili političkih elita”, rekao je Dodik i napomenuo da je bilo godina kada je i zadnjih dana prosinca usvajan proračun za tekuću godinu.