Published On: Fri, Aug 21st, 2015

Porča i Ikanović stoje iza Vijesti umeta, Imamović financira Put vjernika

Sarajevo – Iza islamističko-militantnog internet portala “Vijesti umeta” stoje financijeri sarajevski hafiz i šef vehabijske zajednice u Beču Muhamed Porča i terorista Bajro Ikanović iz Hadžića, koji se nalazi u Siriji, saznaje “Glas Srpske” od sugovornika bliskog sigurnosnim agencijama.
– Portal i poslije drugog zatamnjenja funkcionira iz BiH sa adrese na domeni njordpress.com. Uredništvo tvrdi da vijesti putem ovog portala emitiraju iz Islamske države, jer oni BiH već smatraju Islamskom državom – kaže sugovornik “Glasa”.
Portal “Vijesti umeta” godinama objavljuje poruke, prijetnje i najave terorističke organizacije Islamska država, a nakon što je prošle sedmice oboren, otvoren je portal “Sablja istine”. Nakon što je i on blokiran, “Vijesti umeta” počele su emitiranje s adrese na domeni njordpress.com. O ovom je prvi prije par dana opširno pisao “Glas Srpske”.
– Registruju se putem piratskog tražilice TOR, koji im daje lažnu adresu emitiranja. Tako mogu, na primjer, emitirati vijesti i iz Banjaluke, a da lažna adresa glasi, recimo, na nekome u Saudijskoj Arabiji ili Sandžaku – objašnjava naš sugovornik.
Dodaje da bezbjednosnim strukturama u BiH nikakav problem nije da zatamne, obore takve portale, ali kaže da je to ovog puta uradila Hrvatska obavještajna služba nakon što su pripadnici Islamske države ubili hrvatskog državljanina Tomislava Salopek, a portal “Vijesti umeta” to dočekao slavljenički.
Ističe da Ministarstvo sigurnosti BiH kada je riječ o tom pitanju, za sada, ne radi ništa.
– “Put vjernika” je glasilo Fronta “Al-Nusra, odnosno” Al-Kaide “, koja je na Bliskom istoku u sukobu s Islamskom državom. Osnivač, vlasnik i financijer” Puta vjernika “je osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji ratuje u Siriji. Glavni urednik portala je njegov brat Eldin – naglašava naš sugovornik. Dodaje da je sukob “Al-Kaide” i Islamske države prenesen iu BiH i da se to najbolje može vidjeti po “ratovanju” uredništva najradikalnijih islamističkih portala.
– Oni se razlikuju u nekim vjerskim načelima i načinima borbe, ali, je tu u, suštini, udario loš na goreg ili obrnuto – kaže naš sugovornik.
Zanimljiva je i konverzacija ekipa sukobljenih portala “Vijesti umeta” i “Put vjernika” na društvenim mrežama. “Vijesti umeta” i Islamska država tako optužuju pojedine “nedžihadske” portale za svojatanje šehida Islamske države, a nedavno su reagirali zbog fotografije nasmijanog šehida Ebu Hadžera. Tvrde da je Hadžer pripadnik Islamske države, a ne, kako je navedeno, drugih “kriminalnih i nedžihadskih skupina koje su se okoristile objavljivanjem fotografije tog šehida”.
– Koliko su samo upali u laž ovi iz “Put džahila”, to je da čovjek ne povjeruje. Alahu, sačuvaj nas ovakvih lažova i zablude – navodi portal “Vijesti umeta”.
Na pitanje jednog forumaša na koga misle kad kažu “Put džahila”, oni odgovaraju da je riječ o portalu “Put vjernika”, stavljajući riječ vjernika pod navodne znakove.
“Put vjernika”, s druge strane, objavio je da je priča o nasmijanom šehidu Hadžeru propaganda Islamske države jer je njegova fotografija objavljena dok je bio živ.
Islamistički portali u BiH i regiji ranije su objavili desetke fotografija nasmijanih šehida, kao svjedočanstvo da su prilikom pogibije otišli u dženet (raj). Po muslimanskom vjerovanju, onaj tko umre za Alaha, ide u dženet, gdje ga čeka 77 djevica.

“Mejsara”

Sugovornik “Glasa Srpske” kaže da je u BiH uneseno 5.000 DVD-eva na kojima se nalazi časopis Islamske države “Mejsara” na bošnjačkom jeziku.
– Uredništvo “Vijesti umeta” sada pokušava korisnicima omogući besplatno preuzimanje tog časopisa putem svog novog domene na njordpress-u, ali je to nemoguće, jer njordpress, jednostavno, ne može preuzeti i prenijeti taj materijal od skoro pet gigabajta – kaže on.

Poruka

“Vijesti umeta” jučer poslijepodne emitirale su vijest u kojoj pozivaju sve diljem svijeta izvan hilafeta (islamska vlast koja predstavlja jedinstvo muslimanskog svijeta) da napišu poruku na bošnjačkom ili engleskom jeziku koja glasi “dajem prisegu halifi muslimana Ebu Bekru el Bagdadiju”.
Treba da je fotografiraju u stanu, dvorištu ili gradu i da je pošalju na adresu “Vijesti umeta” da bi to bilo objavljeno na svim stranicama Islamske države, da se, kako navode, vidi koliko pomagača i podržavalaca ima hilafet.
“Vijesti umeta” – objavljuje poruke, prijetnje i najave terorističke organizacije Islamska država
Muhamed Porča
Imam džemata Tevhid u Beču i vođa vehabijskog pokreta u Austriji.
Djelovanje vehabija u BiH financira novcem koji potječe iz Saudijske Arabije.
Nekoliko istraga o djelovanju islamista u BiH provedenih u posljednjih deset godina pokazalo je da je Porča obezbjeđivao glavnu financijsku i ideološku podršku radikalnom islamu u BiH.
Preko njega je desetine džihadista iz BiH otišlo ratovati za Islamsku državu.
Bajro Ikanović
Presudom od 10. siječnja 2007. bio je osuđen na osam godina zatvora, ali mu je Apelaciono vijeće Suda BiH prepolovilo kaznu.
Prema navodima optužnice, on i još nekoliko ljudi planirali su da na području BiH i nekoliko europskih zemalja počine teroristički napad na veleposlanstva zapadnih zemalja, da bi ucijenili međunarodne snage da se povuku iz Iraka i Afganistana. U akciji protiv te skupine policija je 2005. pronašla oko 20 kilograma eksploziva, a kao glavni posrednik u njegovoj nabavci označen je Ikanović. On se godinama nalazi na sirijskom ratištu, gdje je jedan od zapovjednika u redovima Islamske države.
“Put vjernika” glasilo Fronta “Al-Nusra”, odnosno “Al-Kaide”
Nusret Imamović
State Department uvrstio ga je na listu deset najopasnijih terorista u svijetu. Osnivač i vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, odakle je u prosincu 2013. godine otišao u Siriju, gdje je postao jedan od zapovjednika u Frontu “Al-Nusra”. Tijekom rata u BiH bio je pripadnik jedinice “El mudžahedin”. Hapšen je u akciji “Svjetlost”, kada je prije pet godina oko 600 policajaca ušlo u Gornju Maoču, ali je ubrzo pušten, kao i nakon nekoliko narednih policijskih akcija. On je u terorističkoj organizaciji “Al-Nusra” jedan od ključnih ljudi.
Eldin Imamović
Brat Nusreta Imamovića hapšen je zajedno s njim u Gornjoj Maoči u policijskoj akciji “Svjetlost”, ali je ubrzo oslobođen. U posljednje vrijeme bavi se i kupnjom nekretnina novcem koji mu tajnim kanalima stiže od brata Nusreta iz Sirije. Kupio je nekoliko kuća u Gornjoj Maoči iu vehabijskoj zajednici Dubnica.
Glas Srpske