Published On: Uto, ožu. 14th, 2017

Porazno je što zbog mafije u BiH, RH mora procesuirati zločine nad Hrvatima

Informacija prema kojoj je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnesena prijava protiv visokih časnika tzv. Armije BiH predvođenih Seferom Halilovićem za zločine nad hrvatskim civilima i vojni zarobljenicima tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba dočekana izuzetno pozitivno u hrvatskom korpusu u BiH. Tim više što se pitanje procesuiranja brojnih stravičnih zločina nad Hrvatima diljem središnje Bosne i Hercegovine i toliko godina nakon rata, “zahvaljujući” nebrizi i opstrukcijama u pravnom sustavu, konstantno gura pod tepih, , piše Hrvatski Medijski Servis.

A sve to s namjerom da se tzv. Armija okarakterizira kao vojska koja nije činila zločine niti je imala logore i koja je tobože branila državu. Djelovanje takvog paralelnog sustava u institucijama ove zemlje rezultiralo je situacijom u kojoj su brojna stratišta Hrvata diljem Federacije danas neistražena, dok o procesuiranju odgovornih nema ni riječi.

Očekuju rasvjetljavanje

Pojedinačni slučajevi za pojedinačna ubojstva dogurali su do Suda BiH, međutim, sustavnih istraga u kojima bi se utvrdila odgovornost ne samo izravnih počinitelja, već i nalogodavaca nema. A kako će ih i biti kada je osnovna tendencija proglasiti HVO agresorskom vojskom, dok bi pokretanje istraga nad Armijom pokazalo zapravo obrnutu situaciju.

Predsjednik HVIDRA-e HVO-a Herceg Bosne Dragan Radić pozdravlja podnošenje prijava te tvrdi kako svi hrvatski branitelji u BiH očekuju da će nešto konkretno i biti nakon ovoga.

–Svi mi očekujemo da se rasvijetle ovi događaji, kazao je Radić za Hrvatski Medijski Servis, dodavši kako je situacija u kojoj prijave idu preko DORH-a pokazuje kako nema povjerenja u domaće pravosuđe.

 Ogorčenje zbog domaćeg pravosuđa

Za nekadašnjeg predsjednika Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata Mirka Zeleniku porazna je situacija u kojoj Hrvati iz BiH u nepostojanju drugačije opcije moraju predavati kaznene prijave pred državnim odvjetništvom Hrvatske.

Ističe kako je stanje danas takvo da bošnjački vojni zapovjednici slobodno šeću.

-Sjetimo se situacije nakon 2. svjetskog rata. Tada su oni koji su činili zločine bježali u treće zemlje. Danas, pak, oni ne bježe već se smještaju u Parlament, Vijeće ministara i niže razine. Pritom pak žrtve, logoraši bježe. To je nepojmljivo, upozorio je Zelenika u izjavi za HMS.

-Ja kao bivši predsjednik udruge čiji je cilj bio suradnja s pravosudnim institucijama u cilju kaznenog progona osoba odgovornih za zločine izražavam ogorčenje i zaprepaštenje kako se ne učini nešto da se toj pravosudnoj mafiji koja vlada u našem pravosuđu ne stane u kraj i zbog čega mi moramo tražiti rješenje u drugoj državi, upozorio je Zelenika.

Pritom je poručio kako tu mafiju treba smjestiti gdje im je mjesto, a Hrvati moraju ostvariti jednako pravo u BiH. no situacija je takva da, naglasio je, Hrvati danas nisu jednaki kada je u pitanje procesuiranje zločina, upravo zahvaljujući toj pravosudnoj mafiji. Na pitanje očekuje li da ukoliko Hrvatska pokrene određene aktivnosti na ovom planu, reagira i BiH, Zelenika je za Hrvatski Medijski Servis kazao kako je uvjeren da neće.

Treba podnijeti prijave protiv tužitelja

-Takve prijave, ne za sve osoba i sva područja, ali za većinu, mi smo napravili prije 15 godina na koje se ne reagira. Ta pravosudna mafija u Tužiteljstvu BiH nikada neće te prijave pogledati. Treba podnijeti kaznene prijave protiv tužitelja koji opstruiraju istrage za predmete za koje imaju dovoljno informacija, istaknuo je Zelenika.

Prema reakcijama predstavnika hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata jasno je kako odnos prema hrvatskim žrtvama kao i mjestima na kojima su ubijani civili i zarobljenici nije bio ni izdaleka zadovoljavajući; čak što više o brojnim stratištima istrage uopće niti ni provedene. Možda primjer iz Hrvatske potakne i domaće pravosuđe, no do tada ostaju samo sjećanja na davno izdubljene najmilije.

Podsjetimo, mediji su jučer objavili popis časnika tzv. Armije RBiH koji se terete za ratne zločine počinjene nad hrvatskim državljanima na prostoru Hrvatske i BiH tijekom Domovinskog rata. Neki od njih se terete za zočine koje su počinili kao časnici JNA i riječ je o zločinima počinjenima na području Hrvatske, dok se većina njih tereti za zločine koje su redovime tzv. Armije RBiH počinili na prostoru BiH.

Tko je na sve kazneno prijavljen?

Predstavnici hrvatskih udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata u BiH dostavile su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznene prijave u kojima su detaljno opisani zločini za koji se terete navedene osobe. Na popisu su:

1. general Sefer Halilović, Agent KOS-a sudjelovao u ratu protiv Hrvatske, kasnije bio načelnik u Armiji BiH
2. Mirsad Bezdrob zv. Kan, istakao se u agresiji na Republiku Hrvatsku na području Zadra i Benkovca
3. Mevludin Bešić – zamjenik zapovjedništva zrakoplovstva tzv. Armije tzv. BiH, istakao se u razaranju Vukovara u zračnim operacijama
4. Avdo Tulek – zapovjednik mješovite avioeskadrile, zapovjednik zrakoplovne baze u Bihaću s koje su poletjeli zrakoplovi i bombardirani Banski dvori
5. general Nedžad Ajnadžić – sudjelovanje u razaranju Vukovara
6. Mirsad Ćatić zv. Čuperak – planirao i realizirao topničke napade na Zadar
7. Asad Paldum, bivši zapovjednik 102. motorizirane brigade, isticao se u napadima na Vukovar
8. general Sead Delić – sudionik agresije na Republiku Hrvatsku u području Varaždina gdje je odlikovan ordenom za hrabrost na strani JNA
9. Sulejman Tabaković zv. Tetak – sudionik agresije u Dalmaciji i Kninskog korpusa na Kupres
10. Makar Anđelko – sudionik agresije na Hrvatsku
11. Nahid Mehić – sudionik agresije na Hrvatsku
12. Pukovnik Nedeljko Veraja – sudionik agresije na Hrvatsku u području Maslenice
13. General Sakib Mahmuljin – jedan od tvoraca mudžahedinskih postrojbi u BiH
14. Brigadir Ramiz Dugalić – sudionik agresije na Hrvatsku u mornaričkom granatiranju Zadra, Šibenika i Splita
15. pukovnik Šerif Patković, zapovjednik 7. muslimanske brigade, izvršitelj zločina u Dusini
16.Abuma’ali, zapovjednik odreda “El mudžahedin”
17. Salko Beba, jedan od zapovjednika Armije BiH koji je prijetio međunarodnim čimbenicima masakriranjem Hrvata civila, žena i djece ako HVO ne pusti zarobljene mudžahedine
18. Esad Ramić, istakao se u zapovijedanju ubojstava civila, žena i djece na teritoriji općine Konjic, prema vlastitim izvješćima zaplijenjenim u zapovjedništvu 4. korpusa Armije BiH
19. Pukovnik Nezim ef. Halilović – muderiz, zapovjednik 4. muslimanske brigade, odgovoran za zločine nad Hrvatima i Srbima u Konjicu, priznaje jedino islamsku BiH
20. Dr. Safet Ćibo – odgovoran za ubojstva i mučenja hrvatskih zarobljenika i uzimanja krvi od zarobljenika
21. Zejnil Delalić – višestruki inicijator sukoba Muslimana i Hrvata na području Konjica i Jablanice
22. Edo Žilić – za vrijeme rata upravnik zatvora u Konjicu gdje je zarobljenicima prisilno uzimana krv
23. Jasmin Guska – odgovoran za višestruka ubojstva u Bradini kod Konjica
24. Enver Buza – jedan od odgovornih za masakr u selu Uzdol
25. general Atif Dudaković – istakao se u uništavanju Zadra, najpoznatiji je po pokliču:”Samo naredite, ići ću i do Rima!” , nakon toga i rata u BiH te u akciji Oluja prelazi Unu i sa 5-im korpusom radi sranja nad srpskim civilima u Dvoru na Uni , Rakovici , Plitvicama i cesti prema Glini pljacakajuci i paleci sve pred sobom , RH ga tereti i za ubojstva hrvatskih civila za koje se vjeruje da je pocinio ili naredio iz “neznanja” , inače u RH vec dugo godina stoji optuznica protiv njega
26. pukovnik Hamdija Abdić – egzekutor ubojstva generala Vlade Šantića u Bihaću
27. brigadir Mirsad Sejdić – sudionik agresije na Hrvatsku sa zrakoplovne baze Željava kod Bihaća
28. Rizvo Behram, istakao se u topničkim razaranjima Vukovara i Osijeka
29. general Selmo Cikotić, odgovoran za nestanak hrvatskih intelektualaca u Bugojnu, bivši ministar obrane, danas savjetnik Bakira Izetbegovića
30. Muhamed Ćurić, odgovoran za protjerivanje Hrvata iz travničkog kraja./M.I./HMS/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer