PORAZNI PODACI U SAD-u porast broja umrlih od konzumiranja sintetske marihuane

WASHINGTON – Od konzumiranja sintetske marihuane u prvih je pet mjeseci 2015. smrtno stradalo triput više ljudi nego u istome razdoblju 2014., objavio je u četvrtak američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Sintetska marihuana, atraktivnih naziva poput Spice, Sexy Monkey, Black Mamba, K2, Twilight i brojnim drugim, nije ista kao prirodno uzgojeni kanabis.Sintetske droge lako su dostupne i često se prodaju u maloprodaji ili putem interneta kao biljni pripravci, a sastoje se od psihoaktivnih kemijskih spojeva koji se raspršuju po kanabisu.
Unatoč upozorenjima, sintetska marihuana sve je popularnija, osobito među tinejdžerima, upozorava CDC.
Obamina administracija 2012. usvojila je Ukaz o prevenciji zloupotrebe sintetskih droga kojim se posebno upozorava na zabranu prodaje ili posjedovanja sintetskih kanabinoida, no oni koji ih proizvode prikazuju drukčiji kemijski sastav kako bi zaobišli zakon.
U razdoblju između siječnja i svibnja 2015. 48 američkih centara za pomoć u slučaju trovanja izvijestilo je o 15 smrtnih slučajeva koji su povezani s upotrebom sintetskih kanabinoida, u odnosu na samo pet u 2014., stoji u izvješću CDC-a.