Published On: Ned, sij 17th, 2021

Poražavajuće brojke u BiH: Za 11 dana preko četiri tisuće ljudi ostalo bez posla

Pandemija koronavirusa u protekloj godini utjecala je i na povećanje broja nezaposlenih u svijetu, a izuzetak nije ni BiH.

Negativan trend primijećen je i već početkom ove godine. Za samo jedanaest dana siječnja Porezna uprava FBiH zabilježila je pad broja zaposlenih za skoro 4,5 tisuće.

Iz Udruženja poslodavaca kažu, analizirat će situaciju, jer većih potresa nije bilo u realnom sektoru.

Posljednjeg dana prošle godine broj zaposlenih u FBiH iznosio je 520.493, samo jedanaest dana kasnije 516.081, ili 4.412 manje.

Ovaj pad broja zaposlenih uslijedio je nakon značajnog smanjenja u prošloj godini. ”Kada je u pitanju broj zaposlenih, komparirali smo kretanja od 2014. do 2020. godine.

Na žalost, u odnosu na 2015. godinu Federacija je izgubila 15.252 radna mjesta”, rekao je direktor Porezne uprave Federacije Šerif Isović, javlja N1.

Nije bilo ozbiljnih poremećaja u realnom sektoru, poručuju iz Udruženja poslodavaca BiH, pa nije do kraja jasno kako je došlo do naglog pada zaposlenih. Analizirat će situaciju, nakon čega će imati precizan odgovor. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH ističe:

”Ovako na prvu mi se čini da bi moglo biti, s obzirom na to da je početak godine, da se radi o ugovorima na određeno vrijeme koji su istekli s Novom godinom, i da onda nisu produžavani. To je čest slučaj s javnim sektorom gdje se prave godišnji ugovori, pa se kasnije nekada produžavaju.”

Ekonomist Admir Čavalić vjeruje da je do gašenja radnih mjesta i malih biznisa došlo s predajom završnih računa. ”Vlasnici tih kompanija, pretpostavljamo da su to mikrobiznisi, kompanije koje zapošljavaju do 10 zaposlenika – oni su odlučili do kraja godine otpustiti tu radnu snagu, ili da zatvore vlastitu kompaniju. To se odrazilo na ovu cifru od preko 4.000 novonezaposlenih”, kaže Čavalić.

Nije ovo neuobičajena pojava kaže sugovornik N1, ali je izražena ove godine zbog pandemije koronavirusa. ”Ne vjerujem da ćemo imati ovakav tempo nezaposlenosti u narednom periodu, ali je vjerovati da će za bh. ekonomiju biti najteži ovaj prvi kvartal. Blagi optimizam se očekuje na proljeće, moguće s MMF kreditom”, ističe Čavalić.

Optimistične su procjene za ljeto 2021, a oporavak gospodarstva ekonomisti vežu za tempo cijepljenja protiv Covida 19./HMS/