Published On: Sri, svi 27th, 2015

“PORAZ ČOVJEČANSTVA” Vatikan se oštro protivi istospolnim brakovima u Irskoj

VATIKAN – Rimokatolička crkva oštro kritizira prošlosedmičnu referendumsku odluku o odobravanju brakova između istospolnih partnera u Irskoj, a državni tajnik u Vatikanu Pietro Parolin je poručio da to nije samo protivno vrijednostima kršćanstva, već i poraz cijelog čovječanstva, javlja Anadolu Agency (AA).
Parolin obnaša drugu najvišu funkciju u Vatikanu i svojom reakcijom na prošlotjedni referendum i 85-postotnu podršku odobravanju brakova između homoseksualaca je pojasnio i od ranije poznat stav poglavarstva Rimokatoličke crkve.
“Zaista sam tužan zbog ovog rezultata referenduma u Irskoj. Crkva bi morala tu realnost uzeti u obzir i intenzivirati širenje poruka Biblije”, kazao je Parolin u izjavi za novinare na prijamu u vatikanskoj palači Cancelleria.
Ističući važnost institucije obitelji i neophodnosti da se ona brani na sve načine, Parolin je kazao da je napad na obitelj kao dio društva, jednak napadu na temelje zgrade.
Odnosi između Irske i Vatikana od ranije su u krizi zbog skandala o zlostavljanju maloljetnika u koji su umiješani i članovi Katoličke crkve u Irskoj.
Parolin se ovom prilikom osvrnuo i na diplomatsku krizu između Vatikana i Francuske, a koja je izazvana skandalom o navodnom imenovanju novog francuskog veleposlanika u Vatikanu, za kojeg su mediji pisali da je homoseksualac. Mediji tvrde da su upravo ti medijski natpisi razlog zašto Sveta stolica nije odobrila vjerodajnice veleposlaniku Laurent Stefanin.
“I to je tema o kojoj se vodi dijalog. Nadam se da će to pitanje biti pozitivno riješeno”, kazao je Parolin.
Stefanini se nedavno i osobno sastao s papom Franjom, ali nije riješena diplomatska kriza na relaciji između Vatikana i Pariza. Francuske vlasti i dalje tvrde da je Stefanini najadekvatnija osoba jer je i ranije radio kao službenik francuskog ureda u Vatikanu.
Posljednje izjave Parolini su negirale naznake da bi crkva mogla promijeniti oštri stav prema pitanju homoseksualaca, a što je u javnosti protumačeno upravo iz ranijih izjava Parolini koji je po povratku iz službenog posjeta Brazilu izjavio “pa tko sam ja da bih sudio homoseksualcima”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare