Published On: Pon, kol 24th, 2015

Porast broja izbjeglica, samo u Beograd pristiglo 70 autobusa

Poslije velikih gužvi tijekom vikenda, prihvatni centar za migrante u Preševu jutros je bio prazan.U kampu u Miratovcu ima još oko 1.500 ljudi. Tijekom noći u Beograd je pristiglo 70 autobusa s izbjeglica.
U Komesarijatu za izbjeglice očekuju pomoć međunarodnih organizacija i kažu da su spremni za svaki mogući scenarij.
Naime, Više od 7.000 izbjeglica stiglo je u Srbiju u noći između subote i nedjelje posijle prolaska kroz Makedoniju, pokazuju podaci Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, dok Međunarodna federacija Crvenog križa narednih dana očekuje “dramatičan porast” broja izbjeglice.
U prihvatnom centru u Preševu jutros nije bilo migranata, dok je u kampu u selu Miratovcu njih oko 1.500, javlja izvještač RTS-a. Očekuje da i oni tijekom dana pristignu u Preševo.
Jučer je registrirano oko 1.000 migranata, a ostali su popunili zahtjeve i otišli u Beograd.
Ekipe Crvenog križa, Komesarijata za izbjeglice, Organizacije za migracije, liječnici i policija dežuraju 24 sata.
Zalihe hrane, vode, sredstava za higijenu ima još svega za jedan dan. Crvenom križu nedostaju i vozila za prijevoz pomoći.
Pomoć je jučer stigla iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra, odakle je poslano 2.000 ćebadi. S obzirom na to da se očekuje veći priljev migranata, svaka pomoć je prijeko potrebna.
Većina migranta koji su se zatekli u Preševu nije raspoložena za razgovor s novinarima. Oni koji se ipak odluče da stanu pred kamere imaju uglavnom slične priče.
“Samo želim da dođem u Beograd, da se odmorim. Čekam papire i dokumente, pa posijle toga idem u Belgiju preko Mađarske”, rekao je jedan od njih.
Drugi kaže da je upravo stigao iz Makedonije i da je grupu migranta srpski vojska dovela do prihvatnog centra.
“Bio sam iznenađen kako su svi bili ljubazni prema nama. Srbija je fina, prijateljska zemlja. Ja sam pet puta pokušavao morem pređem iz Turske u Grčku. Cilj mi je Njemačka”.
U Beograd je tijekom noći stiglo 70 autobusa s migrantima. Danas će biti otvoren Info- centar u Nemanjinoj ulici gdje će izbjeglice moći dobiti obavijesti na materinjem ili jeziku koji razumiju.
Zaposleni, prevoditelji i volonteri Info-centra izbjeglicama će pružati i osnovne servisne informacije, pravnu i psihološku podršku. Tu će i građani moći donesu pomoć za izbjeglice.
Istovremeno, Centar za zaštitu i pomoć tražiteljima azila pozvao je sve koji žele pružiti izravnu podršku da se prijave za volontiranje u Beogradu i Subotici.
Pomoćnica republičkog povjerenika za izbjeglice Danijela Popović Roko kaže da se od četvrtka intenzivno prati situacija, s obzirom na to da su svi migranti koje je makedonska policija zadržala na granici počeli pristizati u jednom valu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare