Published On: Sri, lip 15th, 2016

ŠEFICA HDZ-a IPAK JE POPUSTILA: Karamarko sutra definitivno odstupa s mjesta potpredsjednika vlade


Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dat će u srijedu ostavku bez obzira na odluku Povjerenstva za sukob interesa. Vjeruje da to pomaže formiranju nove većine.

Šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, javlja Hina, u srijedu bi trebao podnijeti ostavku na mjesto u Vladi. Kazao je kako je njegovo podnošenje ostavke dio strategije Domoljubne koalicije te da ostavku daje s nadom da će predstojeće mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biti da on nije u sukobu interesa.

Također je rekao kako time želi pokazati da ne želi biti teret budućoj hrvatskoj Vladi, rekao je Hini jedan od sudionika sastanka Domoljubne kolicije u utorak, koji je želio ostati anoniman.

 

Odluka točno u podne

Navodno će to učiniti nakon što Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa objavi svoju odluku oko afere, odnosno poslovanja Karamarkove supruge Ane s konzultantom MOL-aJozom Petrovićem. Informaciju je, kako pišu mediji, potvrdilo više izvora iz HDZ-a. Tu opciju spominjao je i sam Tomislav Karamarko dan ranije na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na svojim je internetskim stranicama objavilo da će odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka u predmetu protiv Tomislava Karamarka donijeti u srijedu, 15. lipnja, u 12 sati.

tomislav i ana karamarko

Samo propust?

Povjerenstvo se počelo baviti Tomislavom Karamarkom  zbog mogućeg sukoba interesa 18. svibnja, nakon što su objavljeni podaci o poslovnom odnosu između Karamarkove supruge i njegova prijatelja Josipa Petrovića, inače savjetnika mađarske naftne kompanije MOL.

Povjerenstvo ispituje je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i MOL-a, može li ga to ubuduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

 

Nada u skupljanje 76 ruku

U HDZ-u se nadaju kako će ovaj Karamarkov potez pomoći stranci u prikupljanju 76 ruku koje su im potrebne za sastavljanje nove Vlade.  Karamarko je odluku navodno priopćio i partnerima iz Domoljubne koalicije, s kojima je u utorak u središnjici HDZ-a održan sastanak.

Nakon što je zbog afere SDP pokrenuo opoziv Karamarka u Saboru, njegovo odlazak tražio je i Most, a kasnije i premijer Tihomir Orešković.  Kako Karamarko ne bi otišao iz Vlade porazom, HDZ je pokrenuo opoziv premijera.