Published On: Pet, tra 5th, 2013

Popustila brana na Ramskom jezeru: Poplavni val prijeti sve do Jadranskog mora!

SARAJEVO – Ubrzano raste razina vode u Ramskom jezeru na Hidroelektrani “Rama” u BiH.
Za 24 sata razina vode u Ramskom jezeru porastao je za oko pola metra i danas negdje iza 15 sati dosegnuo je kotu od 595 m / nv. 
Tada je počelo prelijevanje viška vode na brani iu početku su to sasvim male količine koje će se dotokom vode sa okolnih brda u večernjim satima povećavati.
U slučaju naglog ispuštanja vode s ove hidroakumulacije, doći će do poplavnog vala sve do Jadranskog mora.
Zbog toga je Federalni stožer civilne zaštite izdao upozorenje stanovništvu priobalja rijeke Rame, Jablaničkog jezera i Neretve, u kome poziva stanovništvo na oprez i moguću evakuaciju.
“U slučaju da dođe do poplavnog vala, to se mora smatrati ozbiljnom prijetnjom za stanovništvo i materijalna dobra u tom području”, upozorio je stožer.
Posebno je ugroženo stanovništvo u predjelu naselja Gračanica, u općini Prozor.
Maksimalni novi vodostaja rijeke Rame može se očekivati ​​u jutarnjim satima u četvrtak.
Ivo Dedić, direktor HE “Rama”, potvrdio je da će danas doći do porasta razine rijeka i rekao da je stanovništvo uz Ramu obaviješteno i upozoreno na oprez.
Mostarci su se i jučer borili s posljedicama plavljenja, a vijesti o mogućem poplavnom valu izazvala su strahove.
Inače, mjere izvanredne obrane od poplava su na snazi ​​na tri rijeke-Krupa, Trebižat i Sana, objavio je Hidrometeorološki zavod FBiH.
Od posljedica kiše na području bugojanske općine poplavljeno je 38 stambenih objekata, a nije bilo životno ugroženih, prenio je Dnevni Avaz.