Published On: Ned, stu 9th, 2014

Poplavljenoj Bosni prijete nove poplave, zima hladna i olujna

Hladni prodori zraka dopirat će do Balkana

Poplave koje su u svibnju ove godine pogodile RH, BiH, Srbiju, Rumunjsku i Slovačku odnosile su i ljudske živote, a upravo bi dijelovi ovoga područja Europe u nadolazećoj zimi mogli imati nastavak iznadprosječnog oborinskog razdoblja s obilnim snijegom u planinama, smatraju američki meteorolozi. Nakon tople zime 2013./2014. u većem dijelu Europe američki meteorološki portal Accuweather predviđa nešto sasvim drukčije u nadolazećoj godini. Američki meteorološki portal Accuweather je objavio prognozu za zimu koju je potpisao meteorolog Eric Leister.

Gledajući zimu u cjelini, postojana anticiklona bi se zadržavala nad Skandinavijom većinu vremena. Zbog toga bi dijelovi sjeverne i istočne Europe imali česte prodore hladnog kontinentalnog zraka, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, osobito u drugom dijelu zime, javlja Crometeo.hr. Česti prodori vrlo hladne kontinentalne zračne masa s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od prosjeka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije. Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluotoka što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snježniju zimu od prosjeka. Više snijega od prosjeka očekuje se i od istoka Poljske do zapada Rusije te Ukrajine. Povremeni prodori hladne zračne mase s istoka povremeno će stizati i do područja Njemačke tijekom zime, no dulja razdoblja hladnog vremena tamo se ne očekuju. Za taj dio Europe očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka ili blago ispod. Još jedno područje u Europi za koje Accuweather predviđa više snijega od prosjeka je alpsko.

Mnogo snijega ove zime se očekuje u Alpama, osobito austrijskim i švicarskim. Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim zrakom, uzrokovat će obilne snježne oborine u planinama Iberskog poluotoka, Alpa i Balkanskog poluotoka. Vrlo snažne oluje, kakve su zapadnu i sjevernu Europu često pogađale prošle zime, u nadolazećoj zimi ne bi trebale biti jake i učestale. Za područje Irske, Velike Britanije i Francuske u početku su moguća razdoblja hladnijeg vremena, no u drugom dijelu zime očekivano jugozapadno visinsko strujanje donijelo bi više temperature zraka od prosjeka. Nakon rekordne kišne prošle zime u Britaniji, u ovoj se za taj dio Europe predviđa manjak oborina. Bez obzira što se za područje cijele južne Europe, što uključuje i RH, očekuje više oborina od prosjeka, očekuju se temperature zraka blizu višegodišnjeg prosjeka, javlja Crometeo.hr.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare