Published On: Čet, lip 16th, 2016

POPISOM NA POPIS: Ivanić kaže kako RS treba objaviti svoje rezultate popisa


Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić smatra da Republika Srpska putem Republičkog zavoda za statistiku treba objaviti vlastite rezultate popisa stanovnika, stanova i domaćinstava 2013. godine, kao i da srpski predstavnici u Agenciji za statistiku BiH se trebaju povući iz te institucije.

“Očigledno je da su zastupnici s područja Federacije BiH nastavili politiku preglasavanja i da nitko ozbiljno ne shvaća da je jedina dugoročno stabilna budućnost BiH postizanje kompromisa, jer preglasavanje neće dati nikave retzultate”, rekao je Ivanić Srni, komentirajući epilog jučerašnje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene popisu.

On smatra da sada treba realizirati zaključak dogovora njegovog sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

“Mislim da predstavnici Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske iz Banjaluke, kao i ključni ljudi iz Republike Srpske u Agenciji za statistiku BiH svojim prisustvom više ne trebaju davati legitimitet rezultatima popisa”, poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, najava iz Banjaluke da će Republika Srpska objaviti svoje rezltate popisa sada treba biti stav.

Ivanić smatra da ovaj popis neće imati nikakvih posljedica u BiH, jer nikada neće biti ni primijenjen ni prihvaćen kao legitiman i potpun.

“Ovo je bila neka vrsta nepotrebnog konflikta koji se nije ni trebao dogoditi”, ocijenio je on.

Što se tiče daljih odlučivanja, kaže Ivanić, njegov stav je već izrečen i ja ostajem pri tome.

“Gdje god bude postojao bilo kakav rizik po Republiku Srpsku ja nemam namjeru sudjelovati u donošenju odluka na razini Predsjedništva BiH, naprotiv, nastojat ću da u svakoj mogućoj varijanti odluke budu donošene punim konzenzusom. U slučaju da budem preglasan, pokrenut ću vitalni nacionalni interes”, kategoričan je Ivanić.

Hitna sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH o popisu stanovništva okončana je sinoć ne prihvaćanjem zaključaka zastupnika iz Republike Srpske, koji su tražili stavljanje izvan snage odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, produženje roka za objavljivanje rezultata do 31. prosinca, kao i da bude povučena odluka o programu obrade podataka. /HMS/